Kruche ciasteczka maślane

Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane.

– idealne kruche
– cudownie maślane
– pyszne i proste

Czas przygotowywania: około 10 minut
Chłodzenie: minimum 1 h
Pieczenie: około 20 minut
Ilość ciasteczek: około 40 sztuk średnicy 5 cm

Składniki:
• kostka masła – 200 g
• 3 pełne łyżki cukru pudru – 80 g
• pełna szklanka mąki pszennej tortowej – 200 g
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej – 80 g

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. Każdą część rozwałkuj na placek grubości 2-4 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 20 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.
6l

7l

8l


Uwagi i rady:

• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Potem placek z ciasta, na niego znów odrobina mąki. Placek nie będzie się kruszył i strzępił, jeśli będzie powoli rozwałkowywany. Należy pamiętać o mące.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Smacznego!

9 myśli na temat “Kruche ciasteczka maślane”

  1. Świetna foremka w kształcie jabłuszka! 🙂
    Ciasteczka kojarzą mi się typowo z jesienią. Sama planuję jutro zrobić ciasteczka. Dzięki za pomysł! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *