Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Królik pieczony z boczniakami

Królik pieczony z boczniakami

Tuszka królika natarta wcześniej ziołami i pieczona z boczniakami. Sam królik już po kąpieli w mieszance ziół pachnie obłędnie. Do tego jeszcze mleczko kokosowe i sezam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • tuszka królika - około 1-1,5 kg
  • mieszanka do natarcia królika: 2 łyżki masła klarowanego, po łyżeczce soli i białego pieprzu, łyżka majeranku, 2 łyżki słodkiej papryki, 4 ząbki czosnku z praski
  • 1 cebula
  • 250 g boczniaków
  • puszka mleczka kokosowego
  • opcjonalnie garść sezamu do posypania pod koniec pieczenia

Tuszkę królika umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem podziel na kilka części.

Jak rozebrać tuszkę królika:
- Zacznij od tylnych nóg, czyli skoków. Tnij wzdłuż pachwiny i odegnij nogę. Wyjmij kość ze stawów skokowych a następnie je przetnij. Najlepiej podążaj za nożem, czyli tnij gdzie czujesz najmniejszy opór.
- Natnij łaty, które swobodnie "wiszą" z obu stron klatki piersiowej - od ostatniego żebra, aż do kręgosłupa. Wówczas wystarczy odgiąć kręgosłup, przełamać i obciąć. Tylna część, to comber.
- Odkrój przednie nogi, tak samo jak skoki, tyle że nie przecinasz już stawów.

Mieszankę do natarcia królika umieść w rondelku. Podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Wystarczy chwilę, by rozpuścić masło.

Ciepłą papką o cudownym zapachu natrzyj kawałki królika.

W brytfance ułóż plasterki obranej cebuli oraz boczniaki pokrojone w kawałki. Pomiędzy powtykaj mięso razem z resztką marynaty. Całość wysmaruj/polej mleczkiem kokosowym. Brytfankę szczelnie zakryj folią.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz całość 20 minut bez folii. Możesz wówczas posypać królika sezamem.

Królik pieczony z boczniakami, 1
Królik pieczony z boczniakami, 2
Królik pieczony z boczniakami, 3
Królik pieczony z boczniakami, 4

Podawaj z ziemniakami z wody, makaronem lub kaszą.

Polecam wypróbuj też mój przepis chińszczyzna z boczniaków oraz flaczki z boczniaków.

Smacznego!

 

Średnia 4.8 / 5 (451 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania