Kremowa zupa z dyni i batatów

Zupa w postaci kremu, to idealna propozycja na pierwsze danie. I nie chodzi tu tylko o przyjemną do jedzenia konsystencję.. taka zupa, to dobry sposób na przemycenie warzyw, gdy ma się w domu małego niejadka;-)

A do tego dynia i batat to wspaniały duet – przekonaj się sama!

Ilość porcji: 8 x 250 ml

Składniki:
• 1 kg dyni ze skórą*
• 500 ml wody
• 500 g batatów/patatów – 1 sztuka
• 300 ml mleczka kokosowego

*Wybierz spośród: Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), Hokkaido, Muscat

przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, po łyżeczce imbiru, czarnego pieprzu, kuminu w proszku, łyżeczka trawy cytrynowej ze słoiczka, płaska łyżeczka soli.

Dodatkowo:
• pestki dyni, natka pietruszki, olej z pestek dyni lub chilli do oprószenia i ozdobienia zupy na talerzu.

Dynię oraz słodkiego ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Umieść w średnim garnku, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw – do 1h.

Po godzinie dodaj mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj jeszcze 20 minut.

Po wyłączeniu użyj ręcznego blendera, by powstała gładka, kremowa zupa.

1l

3l

Smacznego 🙂

10 myśli na temat “Kremowa zupa z dyni i batatów”

  1. …musi mieć baaaardzo ciekawy smak 🙂 Z dodatkiem patatów jeszcze nie jadłam tej zupy…ale ogólnie…baaaardzo ją lubię 🙂 W ogóle przepadam za wszelkimi zupami-krem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *