Kotlety mielone po Tajsku

Obiad z pozoru tradycyjny, jednak w Tajskim klimacie 🙂
Polędwiczka wieprzowa na ostro z dodatkiem smażonych kiełków. Do tego świeża rzodkiewka i ogórek.

Łączny czas przygotowywania: 60 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe
• 1 jajko
• po łyżeczce chilli, słodkiej papryki, imbiru, cukru i soli
• bułka tarta
• olej roślinny do smażenia

• 200 g kiełków na patelnię (Pokarm Życia)
• łyżka sosu sojowego

• 200 g jogurtu naturalnego
• pęczek rzodkiewek, kilka ogórków, liście młodego szpinaku

Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zmiel na najmniejszych oczkach. Dodaj jajko oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj mięso.

Formuj kotleciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w bułce. Nagrzej patelnię, wylej kilka łyżek oleju. Smaż porcjami z obu do pięciu minut lub do wyraźnego zarumienienia.

Na koniec, na tę samą patelnię umieść kiełki oraz wlej sos sojowy. Podsmażaj je kilka minut na większej mocy palnika. Mieszaj co chwila drewnianą łyżką.

Ogórki oraz rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki i umieść na talerzu obok porcji kotletów ułożonych na liściach młodego szpinaku i kiełków. Obok wylej również kleks z jogurtu. Całość możesz oprószyć kolorowym pieprzem 🙂

1l

3l

Smacznego!

8 myśli na temat “Kotlety mielone po Tajsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *