Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z karobem

Ciasto z karobem

Niby biszkopt i truskawki.. tym razem w ciemnej wersji, bo z karobem lub kakao. Aromatyczne i pyszne ciasto z karobem.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 10

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 białka jajek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki karobu (lub kakao)
  • 500 g świeżych truskawek
  • 70 g mąki - 2 czubate łyżki
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

#video#

Karob ciasto

Jaka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka ubijaj mikserem około 2 minut na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.

Wyłącz mikser. Dodaj jajko, karob, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuj chwilę ciasto na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.

Blaszkę wysmaruj olejem roślinnym i wylej masę. Wyrównaj ciasto.
Truskawki umyj, zdejmij szypułki i pokrój na połówki. Układaj na cieście.

Blaszkę wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Studź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Ciasto z karobem, 1
Ciasto z karobem, 2
Ciasto z karobem, 3

To ciasto z karobem nie wyrasta jak typowy, puchaty biszkopt. Ma też bardziej intensywny, głęboki smak... Mi kojarzy się trochę z kawą żołędziową - jeśli ktoś kiedyś pił ;-)

Polecam sprawdź też mój przepis na pyszne, puchate muffinki z truskawkami. Może zaciekawi Cię też moje ciasto z mąki jaglanej.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (84 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania