Kokosowe kulki w kapeluszach

Proste i pyszne desery, które pięknie się prezentują to jest to, co lubię najbardziej. Kokosowe kulki bez pieczenia, w polewie czekoladowej..

Czas przygotowywania: 10 minut + 2 x 20 minut chłodzenie w lodówce
Ilość porcji: około 15 kulek wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania
• 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
• 1 łyżka roztopionego masła
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g

Zobacz też film na moim kanale YouTube :-)

 

 

Wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym masłem. Masę przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut.

W tym czasie w małym rondelku rozpuść czekoladę pokruszoną na kawałki. Możesz to zrobić na małej mocy palnika, w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Wyjmij masę z lodówki i dłońmi formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układaj na blaszce.

Kokosanki polewaj rozpuszczoną czekoladą. Na koniec posyp je wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami umieść w lodówce na 20 minut.
Kokosanki podawaj schłodzone.

1l

2l

Kokosanki trzymaj w lodówce do 10 dni.
Smacznego 🙂

22 myśli na temat “Kokosowe kulki w kapeluszach”

  1. Wygląda pysznie! Ja jednak podgrzewałabym czekoladę już po uformowaniu kulek, bo szybko zastyga. Ale to taki szczególik 🙂

    1. Dziękuję Sylwio. Specjalnie zrobiłam to wcześniej, by czekolada była gęsta i powstałą gruba czapeczka. W innym wypadku zrobiłabym tylko cienkie paseczki z rzadszej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *