Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gofry z jogurtem

Gofry z jogurtem

Pyszne, chrupiące, proste gofry z jogurtem naturalnym.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Liczba porcji: 12 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowy
  • szklanka mleka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki: cukier puder, cynamon, konfitury, owoce, krem czekoladowy

Jajka, mleko i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej - podłużnej.

Do miski z żółtkami dodaj mleko, jogurt, olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.

Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.

Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).

Gofry z jogurtem, 1
Gofry z jogurtem, 2

Gofry oprósz cukrem pudrem, cynamonem... dodaj ulubione konfitury, lub świeże lub mrożone i podgotowane wcześniej owoce.

Polecam też mój najpopularniejszy przepis na chrupiące, wyrośnięte i pachnące gofry.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (667 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania