Klasyczne gofry z dodatkiem jogurtu

Pyszne, chrupiące, proste.. gofry z dodatkiem jogurtu naturalnego 🙂

Ilość gofrów: 12 sztuk

Składniki: 
• 3 małe jajka lub 2 duże
• 1/3 szklanki oleju np. rzepakowy
• szklanka mleka
• szklanka jogurtu naturalnego
• 2 szklanki mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
cukier puder, cynamon, konfitury, owoce, krem czekoladowy

Jajka, mleko i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej – podłużnej.

Do miski z żółtakami dodaj mleko, jogurt, olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.

Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.

Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).

2l

4l

Gofry oprósz cukrem pudrem, cynamonem… dodaj ulubione konfitury, lub świeże lub mrożone i podgotowane wcześniej owoce.

Smacznego 🙂

14 myśli na temat “Klasyczne gofry z dodatkiem jogurtu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *