Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Keto chleb

Keto chleb

Przepis na smaczny keto chleb z mąki migdałowej. Idealny na diecie ketogenicznej, bez cukru, bez glutenu. Do przygotowania w 15 minut.

Takim chlebkiem można zastąpić omlet. Może być również spożywany do śniadania wraz z jajkiem na miękko, czy też zamiast pieczywa przy obiedzie. Świetnie smakuje również sam.

Chlebek jest aromatyczny, wilgotny i soczysty. Trzymany po przestudzeniu w lodówce zachowuje świeżość przez 5 dni.

- dieta bezglutenowa
- dieta ketogeniczna
- dieta cukrzyka
- dieta z obniżoną ilością laktozy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: foremka 25/10 cm

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • pełna szklanka mąki migdałowej - do 150 g
  • 60 g masła lub oleju kokosowego
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Chleb keto

Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w szklanym naczyniu na sztywno. Wystarczą 3 minuty mikserem.

Do miski z mąką dodaj żółtka oraz rozpuszczone w rondelku masło (ciepłe, ale nie gorące). Jeśli nie możesz spożywać laktozy, sięgnij po olej kokosowy. Wymieszaj całość np. mikserem na małych obrotach. Na koniec wmieszaj delikatnie ubite białka.

Ciasto przełóż do foremki, której nie trzeba niczym smarować. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Keto chleb, 1
Keto chleb, 2
Keto chleb, 3

Sprawdź też mój przepis na doskonały tatar z mięsa wołowego czy domowe beef jerky. Smakować będzie Ci też pieczona łopatka wołowa i wołowina duszona, opcjonalnie z czosnkiem.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (3059 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania