Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bezglutenowe kotlety mielone

Bezglutenowe kotlety mielone

Bezglutenowe kotlety mielone w panierce ze zmielonych pestek dyni, w towarzystwie zielonych dodatków. Posiłek idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz wszystkich, którzy unikają węglowodanów.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 10-12 sztuk

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g biodrówki lub łopatki wieprzowej
  • 100 g słoniny
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli oraz pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki nasion babki jajowatej - można pominąć
  • 100 g pestek dyni
  • olej kokosowy do smażenia

Keto kotlety mielone

Dodatki do posiłku: liście szpinaku, awokado, zielona papryka, olej z pestek dyni lub lniany, sałata rzymska

Bezglutenowe kotlety mielone, 1

Bezglutenowe mielone

Wyłuskane pestki dyni umieść w melakserze (lub w wysokim naczyniu z użyciem ręcznego blendera) i miksuj na gruboziarnistą mąkę. Mięso oraz słoninę zmiel w maszynce do mięsa. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i nasiona babki. Dobrze wymieszaj masę mięsną.

Bezglutenowe kotlety mielone, 2

Nabierz porcję mięsa wielkości mandarynki. Umieść w misce z mielonymi pestkami i obtocz. Uformuj w dłoni kotlet o lekko wydłużonym kształcie. Przygotuj tak wszystkie kotlety.
Bezglutenowe kotlety mielone, 3

Nagrzej dużą patelnię i dodaj  dwie łyżki oleju kokosowego. Smaż kotlety po 5 minut z jednej i 3 minuty z drugiej strony na średniej mocy palnika.

Bezglutenowe kotlety mielone, 4

Sprawdź też mój przepis na tradycyjne kotlety mielone. Ciekawe są też moje gołąbki bez zawijania, które możesz gotować lub zapiec. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (67 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania