Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babeczki z kajmakiem

Babeczki z kajmakiem

Kruche babeczki z kajmakiem o smaku kawy. Idealne połączenie, niesamowity aromat. Warto zrobić!

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: około 25 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki na kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 300 g
  • kostka masła - 200 g
  • 2 łyżki cukru
  • 2 surowe żółtka jajek
  • łyżka kawy rozpuszczalnej

Składniki na nadzienie kajmakowe

  • puszka masy kajmakowej - 400 g*
  • pół kostki masła - 100 g
  • kawa rozpuszczalna do oprószenia

Babeczki kajmakowe

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i rozetrzyj dłońmi. Wygniataj chwilę, by połączyć wszystkie składniki. Uformuj kulę, przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

*Masa kajmakowa może być tradycyjna lub z dodatkami np. o smaku orzechowym lub kakaowym. Możesz ją też zakupić pod nazwą - masa krówkowa.

W małym naczyniu umieść pół kostki masła i ucieraj 10 minut np. przy pomocy miksera. Z masła ma powstać gęsty, jaśniejszy krem. Dodawaj porcjami masę kajmakową i miksuj dalej. Gdy już kolor kremu będzie jednolity odstaw naczynie do lodówki.

Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim całe wnętrze foremek (u mnie tradycyjne - metalowe). Wystarczy na grubość 3 mm - ciasto jeszcze urośnie. Foremki wstaw na blaszce do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Jeśli masz termoobieg ustaw dwa piętra foremek na blaszkach. Wówczas nie będzie potrzeby piec babeczki na tury. Babeczki piecz 25 minut na rumiano.

Wyjmij babeczki z pieca i odstaw do lekkiego wystudzenia. Po kilku minutach przewracaj je na drugą stronę. Babeczki powinny same wyskoczyć z foremek. Babeczki układaj obok siebie na kratce do całkowitego wystudzenia. 

Masę kajmakową wykładaj na wystudzone babeczki np. przy pomocy szprycy. Ja dość szybko wyłożyłam krem, jednak jeśli schłodzisz go dłużej, to będzie on sztywniejszy i wyciskany zachowa swój kształt.

Na koniec oprósz babeczki kawą rozpuszczalną :-)


Babeczki z kajmakiem, 1
Babeczki z kajmakiem, 2
Babeczki z kajmakiem, 3


Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce "pod kloszem" nawet do 10 dni :-)

Sprawdź też moje muffiny czekoladowe oraz szybkie ciasteczka kruche.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (194 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania