Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jak zrobić pyzy ziemniaczane

Jak zrobić pyzy ziemniaczane

Pyzy to jedne z najsmaczniejszych dań, jakie można wyczarować z samych ziemniaków. Domowe pyzy ziemniaczane przygotujesz błyskawicznie. Potrzebujesz tylko trzech składników i odrobinę chęci. Z czym je podasz?

- 3 składniki
- proste, tanie i pyszne
- super do obiadu

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 25 pyz

Kaloryczność kcal: 75 w 1 pyzie
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do zrobienia pyz potrzebne będą:
Kilka misek; praska i tarka do ziemniaków; gaza, pielucha tetrowa lub bawełniana ściereczka do odciskania ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.

Domowe pyzy

Ziemniaki (tylko nie młode) obierz. Powinno Ci wyjść około 1,5 kg obranych ziemniaków.

1/3 - czyli około 0,5 kg surowych ziemniaków włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości.
2/3 - czyli około 1 kg surowych i ziemniaków zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach lub zmiel w maszynce.

Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe. Surowe, starte ziemniaki należy bardzo dobrze odcisnąć z wody. Do tego najlepsza będzie duża gaza, pielucha tetrowa (nieużywana i czysta :-) lub ściereczka kuchenna, bawełniana. Sitka nie polecam.

Gazę umieść nad miską. Porcjami nakładaj masę ziemniaczaną. Zawijaj lekko w kulkę i dobrze odciskaj nad miską. Suchą masę dodawaj do miski z ugotowanymi, przepuszczonymi przez praskę ziemniakami. 

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj starte, odciśnięte, surowe ziemniaki oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi ziemniaczanej.

Z miski, w której jest woda po odciskaniu surowych ziemniaków odlej całą wodę. Zbierz mączkę, która zebrała się na dnie i również dodaj do masy ziemniaczanej. Lekko posól masę i bardzo dobrze wymieszaj np. dłońmi.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach np. po 5-7 kulek wielkości orzecha włoskiego i zanurzaj w gotującej się wodzie. Po wypłynięciu pyz na powierzchnię, odczekaj jeszcze maksymalnie 3 minuty. Wyłów wszystkie pyzy, poczekaj aż odcedzisz nadmiar  wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje pyz.

Jak zrobić pyzy ziemniaczane, 1

Z czym jeść pyzy?

- same, prosto z garnka.
- polane roztopionym masłem lub ciepłym olejem.
- okraszone cebulką smażoną na maśle lub oleju.
- okraszone słoniną lub kawałkami boczku zasmażonymi na patelni.
- pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni, na oleju lub smalec.
- z sosem oraz mięsem.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (1452 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pyzy

Dania z ziemniaków od setek lat królują na naszych polskich stołach. Z ziemniaków można wyczarować setki najróżniejszych dań. Domowe pyzy, to fantastyczne szare kluski formowane na kształt kulek i gotowane w osolonej wodzie. Pyzy są idealne do obiadu. Możesz je podać z sosem i mięsem oraz pyszną surówką. Polecam roladki schabowe. A do nich surówka z czerwonej kapusty - pycha! Gorąco polecam też mój przepis na szare kluski z okrasą z boczku i cebulki. 

Pyzy ziemniaczane

Domowe pyzy ziemniaczane są uwielbiane przez dzieci. Podane podsmażane lub z sosem, czy też okraszone podsmażoną na oleju lub smalcu cebulką są rewelacyjne. Pyzy to bardzo tanie danie. Domowe pyzy są też proste w przygotowaniu. Wystarczy pamiętać o proporcjach ziemniaków gotowanych do surowych. Gorąco polecam też inne moje przepisy na dania bez mięsa. Polecam też przepis na knedle ze śliwkami. Cudownym dodatkiem do pyz są buraczki zasmażane