Jajka przepiórcze faszerowane awokado

Mam dla Was dietetyczną wersję jajek faszerowanych. Żółtka zmieszane z dojrzałym awokado i świeży szczypiorek to idealne połączenie i świetna propozycja np. na Wielkanocny stół!

Jajeczka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, mają mniej kalorii i więcej substancji odżywczych. Są zalecane dla Dzieci, wszystkim którzy muszą uważać na cholesterol oraz alergikom, ponieważ nie uczulają. Poza tym są po prostu pyszne 😉

Czas przygotowywania: 30 minut – obieranie jajek jest czasochłonne 🙂
Ilość porcji: 36 polówek jajek

Składniki:
• pół dojrzałego awokado
• 18 jajek przepiórczych – standardowa paczka
• szczypta soli i pieprzu
• pół małego pęczku szczypiorku
• łyżka majonezu – można pominąć

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z połówki prosto do miski. Z drugiej połówki możesz zrobić pastę, np. z fetą i czosnkiem 🙂

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Umieść je w gotującej się wodzie (w przeciwieństwie do kurzych jaj, skorupka nie pęka) i gotuj do pięciu minut.
Zalej zimną wodą i ostrożnie obierz.

Każde jajko krój na pół, w kształt łódki. Wyjmuj żółtka i dodawaj do awokado. Do żółtek i awokado dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz majonez (nie jest to konieczne). Majonez możesz pominąć lub dodać go osobo tak, jak na zdjęciu.

Ugnieć pastę widelcem lub blenderem i układaj we wgłębieniach jajek. Możesz wycisnąć pastę przez szprycę.

Pokrój drobno szczypiorek i obsyp nim ułożone na talerzu jajka.

1l

Co powiesz na taką wersję jajek na Świąteczny stół?
Smacznego 🙂

 

4 myśli na temat “Jajka przepiórcze faszerowane awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *