Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jabłka prażone z cynamonem i goździkami

Jabłka prażone z cynamonem i goździkami

Szybkie do zrobienia i bez dodatku cukru.. za to z aromatycznym cynamonem i goździkami. Warto uprażyć sobie taki mały zapas do szarlotki, jabłeczników, naleśników, dań ryżowych śniadaniowych...

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 6 słoików pojemności 340 ml

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • niecałe 3 kg kwaśnych jabłek*
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżka goździków

Dodatkowo:
• 6 słoików pojemności 340 ml
• duży garnek

* Użyłam polskich, kwaśnych i twardych jabłek. Ty możesz użyć antonówki. Unikaj miękkich jabłek typu Lobo.

Przygotuj słoiki - umyj, wysusz, wysterylizuj w piekarniku.

Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Powinno Ci zostać około 2 kg gotowych do uprażenia jabłek. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż i w poprzek na 3 części. Nie musisz drobniej kroić jabłek, i tak się rozpadną.

Włóż kawałki jabłek do dużego garnka, przykryj i gotuj na małym ogniu około 25 minut. Pod przykryciem nie powinny się przypalić. W razie czego możesz na początek dodać odrobinę wody (do 100 ml). Pamiętaj o mieszaniu pulpy.

Na ostatnie kilka minut dodaj cynamon i goździki. Dobrze wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Masę jabłeczną przekładaj do słoików.

Moje rady:
• Nie zdejmuję garnka z ognia, tylko gotuję nadal na minimum, by do słoika wkładać bardzo gorącą masę jabłkową.
• Długim patyczkiem "dziugam" masę w słoiku, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
• Po zamknięciu weków/słoików włóż je dodatkowo do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 120 stopni na 30 minut. Wyższa temperatura może uszkodzić gumki w wekach.
• Jabłka prażone są bez dodatku cukru. Mimo to u mnie przetrwały w schowku dwa lata :-)

Jabłka prażone z cynamonem i goździkami, 1
Jabłka prażone z cynamonem i goździkami, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (384 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania