Hummus z serkiem mascarpone

Delikatny i kremowy hummus z niewielką ilością pasty tahini oraz pysznym serkiem mascaropne.

Jest to wersja niezwykle uniwersalna w smaku.. uwielbiana przez Dzieci!

Czas przygotowywania: 5 minut
Ilość porcji: do zajadania dla 6-8 osób

Składniki:
• puszka ciecierzycy – 400 g – masa bez zalewy to 240 g*
• 1 pełna łyżka naturalnego Tahini**
• 250 g serka mascarpone
• płaska łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju sezamowego
• łyżka soku z cytryny

Z czym to się je:
• krakersy, bułeczki, grissini, kabanosy, paluszki czy też np. nać selera, słupki ogórków, marchewki, rzodkwi..

*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana. Jeśli jednak samodzielnie namaczasz ciecierzycę, możesz dodać do wody odrobinę sody. Po całonocnym namaczaniu warto usunąć również odpadające z ciecierzycy łuski. Wówczas pasta będzie jeszcze gładsza 🙂

**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się baaardzo długo.

Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz pełną łyżkę pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, olej sezamowy, sól i serek mascarpone. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.

2

1l

Pastę możesz wyłożyć na talerz lub do miseczki. Warto dodatkowo polać ją olejem sezamowym lub innym, delikatniejszym olejem o neutralnym smaku (ryżowy, z pestek wynogron).

Do tego prażony sezam oraz koperek 🙂

Smacznego!

13 myśli na temat “Hummus z serkiem mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *