Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku.
Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku!

Polecam bardzo, bardzo 🙂

Czas przygotowywania: do 1h
Wyrastanie: 2 h
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość bułeczek: około 15

Składniki na bułeczki:
• 250 g mąki pszennej tortowej – około 1,5 szklanki
• jedna saszetka suszonych drożdży – 7 g
• 3 żółtka jajek
• 4 łyżki cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• 40 g masła –  około 3 łyżki

Składniki na nadzienie makowe:
• 1/4 szklanki maku
• pół garści rodzynek
• łyżka cukru
• 1/4 szklanki wody

Składniki na pomarańczową glazurę:
• 2 niepełne łyżki świeżego soku z pomarańczy
• 2 łyżki cukru pudru
• mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
• blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania
• wykrawaczka o średnicy 6-7 cm
• około 15 papilotek o średnicy dna 5-6 cm

Mało oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków.

W rondelku umieść masło i mleko. Podgrzewaj lekko tylko do rozpuszczenia masła i odstaw na kilka minut do wystudzenia.

W tym czasie w misce umieść mąkę, drożdże i cukier. Dodaj ciepłe mleko z masłem i żółtka. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia na całą godzinę.

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie makowe. W małym rondelku zalej mak wodą. Dodaj rodzynki (całe lub pokrojone na mniejsze kawałki) i podgrzewaj całość na bardzo małej mocy palnika, aż do odparowania wody. Dodaj cukier i zamieszaj mak. Odstaw.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Odrobiną mąki oprósz również ciasto i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

6

Używając wykrawaczki lub szklanki o średnicy około 6-7 cm wykrawaj krążki. Nakładaj łyżeczką porcję maku i przykładaj drugi krążek z ciasta. Sklejaj krawędzie, formuj kulkę i umieszczaj w papilotce.

Możesz też ciasto rozwałkować na grubość 1-1,2 mm i wycinak krążki. Lekko rozciągnąć w dłoni, nałożyć porcję maku i skleić dwie połówki, jak przy robieniu pierogów.

Papilotki przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Ciasto wyrośnie 2-3 razy. 

Bułeczki piecz ułożone obok siebie na blaszce, na środkowej półce. Czas: około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj bułeczek od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć babeczki.

Bułeczki dobrze wychodzą z papilotek po lekkim wystudzeniu. Należy delikatnie odchylić na zewnątrz krawędzie i palcem podnieść do góry dno od spodu.

7l

Po całkowitym wystudzeniu bułeczek przygotuj glazurę. Sok z pomarańczy rozcieraj z cukrem pudrem, aż otrzymasz przezroczysty, lepki płyn. Pędzelkiem po maluj od góry każdy grzybek w bułeczce. Od razu obsyp skórką z pomarańczy.

Jeśli nie chcesz, by bułeczki były szkliste, a zależy Ci na efekcie szronu z cukru, użyj mniej soku i więcej cukru pudru.

8l

9l

10l

11l

12l

Warto dodać, że bułeczki wy wyrośnięciu możesz również smażyć na oleju, tak jak pączki! (zamiast pieczenia w piekarniku)

Smacznego 🙂

 

6 myśli na temat “Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *