Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gołąbki

Gołąbki

Zapraszam po mój bardzo stary przepis na tradycyjne gołąbki z mięsa wieprzowego, bez dodatku ryżu. Gołąbki są delikatne, bez zbędnych składników oraz zasmażki. Można je szykować i z młodej i ze starej kapusty.

- przepis krok po kroku
- dużo porad oraz kilka wersji na dodatki
- polski obiad, który można szykować cały rok

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia maksymalnie: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 17 sztuk

Kaloryczność kcal: 85 w 1 gołąbku

Składniki

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • główka kapusty - białej lub włoskiej
  • 1,5 szklanki bulionu lub odlanego rosołu
  • 1 średnia cebula - około 200 g
  • łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Gołąbki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 17 gołąbków. 

Przed szykowaniem gołąbków zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. kapusty pekińskiej zamiast zwykłej białej lub dodać do farszu ryż. Na koniec opisuję również jak zrobić gołąbki z piekarnika.

Gołąbki, 1

Przepis na gołąbki

Potrzebujesz około 700 gramów mięsa wieprzowego. Według mnie najlepsza do gołąbków jest łopatka wieprzowa. Na gołąbki nada się również mieszanka karkówki z chudą szynką lub też  biodrówka, którą gorąco polecam. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. 

Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Zazwyczaj wybieram cebulę czosnkową lub zwykła białą, ale ta cukrowa też zbędzie dobra. Podsmażaj ją na oleju przez około 5 minut (lub trochę dłużej) i dodaj do miski ze zmielonym mięsem. Dodaj po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu oraz dwie łyżki bułki tartej. Całość dobrze wymieszaj.

Porada: Aby przygotować gołąbki z ryżem w farszu należy ugotować wcześniej 50 gramów białego ryżu (po ugotowaniu wyjdzie Ci około 140 gramów ryżu). Ugotowany i odsączony ryż wymieszaj z masą mięsną z cebulką i przyprawami. Sprawdź smak farszu i w razie potrzeby dopraw go. Zamiast ryżu można też użyć kaszy jęczmiennej lub gryczanej. 

Gołąbki, 2

Przygotuj duży, szeroki garnek. Wlej wody do 1/3 jego wysokości. Włącz palnik. Użyłam kapusty młodej, ale można też sięgnąć po kapustę starą lub kapustę pekińską. Liście kapusty można sparzyć na kilka sposobów. Ja proponuję najpierw usunąć nożem głąb. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba. Wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręć kapustę i poczekaj jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Zdejmuj po 2-3 liście. Zwijaj gołąbki i zdejmuj kolejne liście. (Z kapusty pekińskiej wystarczy zdjąć liście i zanurzyć je przez 2 minuty we wrzątku). 

Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.

Umieść w dłoni porcję farszu wielkości mandarynki. Lekko ją spłaszcz, wydłuż i przenieś na liść przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu.

Gołąbki, 3

Zwiń tak partiami wszystkie gołąbki póki starczy Ci farszu. Wodę z garnka wylej. Na jego dnie ułóż kilka liści, które były już za małe do zwijania gołąbków. Układaj obok siebie gołąbki. Ułożysz zapewne 2-3 warstw. Jeśli boisz się, że liście kapusty umieszczone na dnie mogą się przypalić, to polecam wyłożyć tam wcześniej kilka plasterków słoniny.
Gołąbki, 4

Gołąbki, 5

Gołąbki zalej bulionem warzywnym lub drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym. Przykryj garnek i gotuj je na małej mocy przez około 1,5 godziny (z kapustą włoską). Pod koniec duszenia możesz dać łyżkę siekanej natki pietruszki lub koperku.

Porada: Młoda kapusta oraz kapusta biała mogą się ugotować/zmięknąć znacznie szybkiej niż np. kapusta włoska. Młoda kapusta będzie miękka już po około 30 minutach. Stara kapusta po około 40-45 minutach. 
Gołąbki, 6

Gołąbki podawaj od razu po ugotowaniu. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Polej je delikatnym, rzadkim lekko pomidorowym rosołem i posyp dodatkowo świeżo siekanym koperkiem lub też natką pietruszki. 

Porada: Gołąbki z piekarnika to wersja równie prosta w przygotowaniu. Gołąbki zawinięte w kapustę należy ułożyć jeden obok drugiego w dużym naczyniu żaroodpornym (wcześniej dno formy wyłóż kiściami kapusty, które porwały się lub były za małe do zawijania gołąbków). Gołąbki umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Naczynie z gołąbkami przykryj i piecz przez 50 minut (lub dłużej, jeśli kapusta jest nadal za twarda). Po tym czasie zalej je sosem pomidorowym. Sos pomidorowy to np: 1 szklanka bulionu; 2 szklanki przecieru pomidorowego; 4 łyżki koncentratu; po łyżeczce soli i oregano oraz pół łyżeczki pieprzu. Gołąbki z sosem umieść ponownie w piekarniku i zapiekaj je już bez przykrycia przez około 20 minut lub dłużej (ta sama temperatura). 
Gołąbki, 7

A poniżej zdjęcia pysznych gołąbków z dodatkiem doprawionego sosu/wywaru odlanego z ugotowanych gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków jest pyszny i sprawia, że gołąbki smakują jeszcze lepiej.
Gołąbki, 8

Gołąbki, 9

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3199 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Gołąbki

Gołąbki, cabbage roll, to popularne danie nie tylko w Polsce. Jest przygotowywane w różnych wariantach w Europie Centralnej, na Bałkanach, w Egipcie czy też w Azji. Gołąbki w Europie przygotowywane są zazwyczaj z z wykorzystaniem wołowiny, wieprzowiny bądź jagnięciny samodzielnie bądź w połączeniu z ryżem czy kaszą. W Azji faszerowane są niekiedy owocami morza, tofu jak również grzybami. W Europie stosujemy białą kapustę, a w Azji często używa się kapusty pekińskiej. Mój przepis na gołąbki to chyba najbardziej tradycyjna i super prosta wersja. Tak jak już wcześniej napisałam, gołąbki szykować można nie tylko z mięsa wieprzowego, jednak na przestrzeni lat najpopularniejszym i najlepszym mięsem na gołąbki okazała się łopatka wieprzowa. Tak samo zresztą jak przy mielonych. Kotlety mielone również najlepsze wychodzą z łopatki wieprzowej. To mięso świetnie komponuje się z kapustą, pomidorami i podstawowymi przyprawami. Do tego jest idealnie jeśli chodzi o zawartość tłuszczu. Zatem moje gołąbki przepis zazwyczaj właśnie z łopatką, ponieważ kotlecik w kapuście nie będzie suchy. 

Gołąbki przepisy

Przepis na gołąbki różni się w zależności od regionu tak samo jak różne są sosy, z którymi podajemy danie. W naszej części Europy gołąbki podaje się w sosie pomidorowym, ale spotyka się też z dodatkiem śmietany. W Skandynawii natomiast tradycyjnym dodatkiem jest dżemem borówkowy, który daje słodko cierpki posmak. Gotowe gołąbki przygotowujemy dusząc w garnku. W innych krajach spotyka się przygotowywanie na parze. W niektórych regionach Azji kapusta pekińska i bywa podawana oddzielnie i dopiero na talerzu zwijamy w nią farsz. U nas gołąbki są gotowane lub ewentualnie można też zrobić gołąbki z piekarnika. Ja zdecydowanie wolę wersję z garnka, ale te z piekarnika również opiszę. Różne są zatem przepisy na gołąbki, jednak zazwyczaj spotykam się z gołąbkami na wieprzowinie, zawijane w kapustą białą młodą lub starą lub ewentualnie w kapuście pekińskiej. Jeśli mogłabym wybierać, to zdecydowanie najbardziej smakują mi gołąbki z młodej kapusty. W naszym kraju zdecydowanie podaje się gołąbki w sosie pomidorowym w wersji bardziej skromnej, czyli tylko z symboliczną ilością sosu, lub też z znacznie większą ilością sosu, kiedy gołąbki dosłownie pływają w sosiku z pomidorów. Gdy szykuję przepis na gołąbki z młodej kapusty, to zazwyczaj daję mniej sosu pomidorowego i posypuję gołąbki natką pietruszki. Gdy szykuję gołąbki ze starej, białej kapusty to wówczas szykuję je z większą ilością sosu pomidorowego. Polecam też mój przepis zupa gołąbkowa. Z lubianych dań warto sprawdzić przepis na fasolkę po bretońsku - fasolka po bretońsku

Przepis na gołąbki

Gołąbki tradycyjne w Polsce to danie półmięsne. Przygotowujemy je z wykorzystaniem białej kapusty nadziewane farszem z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem ryżu bądź czasami kaszy gryczanej. Do tego często dodawane są grzyby oraz cebula plus przyprawy. Ja osobiście preferuję delikatne gołąbki mięsne przygotowywane bez dodatku ryżu i kaszy. Ale to kwestia indywidualna. I tutaj mam dylemat, ponieważ w naszych rodzinnych domach gołąbki albo miały ryż albo go nie miały i każdy chce zajadać inną wersję gołąbków. Postaram się zatem opisać obie wersje, ponieważ tak naprawdę, to tylko kwestia tego, czy do farszu mięsnego dodamy ugotowany i odsączony ryż, czy też nie dodamy go wcale. Złośliwi mówią, że dodatek ryżu to nie tradycja a coś co wynika z biedy, by wypełnić gołąbki tańszym produktem. Ja się z tym nie zgadzam. Owszem.. ma to sens, jednak gołąbki z ryżem są zwyczajnie super pyszne. Tak samo jest z przepisami świątecznymi. Kapusta z grzybami jest super, ale dla niektórych już kapusta z grochem to bieda.. Nie zgadzam się całkowicie. Równie dobrze można powiedzieć, że kapusta z grzybami to biedne danie, bo każdy sobie może nazbierać jesienią grzyby za darmo i ususzyć, prawda? :) Co by nie było, uwielbiam obie wersje. Tak więc warto eksperymentować i spróbować różnych wariantów i składników w kuchni. Koniecznie sprawdź też jak smakują moje gołąbki bez zawijania, które możesz gotować w garnku lub zapiec w piekarniku.