Gofry kruche z dodatkiem cynamonu

Chrupiące gofry o smaku cynamonu.

Możesz oprószyć je cukrem pudrem, nałożyć ulubione owoce lub bitą śmietanę. W każdej wersji smakują wspaniale 😉

Ilość gofrów: 7-8 sztuk

Składniki: 
• 150 g mąki pszennej tortowej
• 200 ml mleka
• 40 g cukru
• płaska łyżeczka cynamonu
• 100 ml oleju
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:
cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej – podłużnej.

Do miski z żółtakami dodaj mleko, cukier olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.

Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.

Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).

1l

2l

3l

6l

Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Gofry kruche z dodatkiem cynamonu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *