Focaccia z rozmarynem

Focaccia to świetna alternatywa do typowej pizzy. Prawie nie zawiera dodatków, dlatego też sprawdza się jako przekąska dla Dzieci.

Pokrojona w paski jest idealna do przegryzania z sosami, serami, warzywami, hummusem, czy inną pastą.

To również idealna przekąska na przyjęcia.

Łączny czas przygotowywania: 1,5 h z wyrastaniem
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Składniki na zaczyn: 
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• płaska łyżka cukru
• 2 czubate łyżki mąki
• 5 łyżek ciepłej wody

Składniki na ciasto:
zaczyn
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• 2 płaskie łyżeczki soli
• łyżka oliwy
• pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowo: 2 łyżki oliwy, szczypta suszonego rozmarynu, świeża kolendra

Zaczyn
Składniki na zaczyn wymieszaj w średnim naczyniu i odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce.

Ciasto
Do sporej miski wsyp mąkę, sól, oliwę (możesz też używać dowolnego oleju roślinnego) oraz buzujący zaczyn i ciepłą wodę.
Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta, elastyczna kula odchodząca w całości od brzegów miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Do blaszki wlej łyżkę oliwy/oleju i dłonią rozprowadź po całej powierzchni. Nie wycierając rąk po blaszce, wyjmij kulę ciasta. Rozciągnij w dłoniach i umieść w formie. Ciastem wypełnij całą foremkę. Brzegi mogą wystawać wyżej. Ciasto możesz nakłuć widelcem lub zrobić wgłębienia palcami. Absolutnie nie musi być równe i symetryczne 🙂

Na ciasto wylej łyżkę oliwy/oleju i rozprowadź palcami. Focaccię obsyp roztartym w palcach, suszonym rozmarynem.

Nagrzewaj piekarnik na 220 stopni. Umieść blaszkę na środkową półkę w piecu i zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru ciasta. U mnie było to 30 minut.

Focaccia po wyjęciu z pieca sama „wychodzi” z blaszki. Wystarczy ją lekko przychylić.

2l

1l

Ciasto warto pokroić w paski, na grubsze paluszki. Są idealne do maczania w oliwie z sosem sojowym, czy też z domowym hummusem 😉

Smacznego!

 

10 myśli na temat “Focaccia z rozmarynem”

  1. Uwielbiam foccacię, ale aż wstyd się przyznać ani razu jeszcze nie upiekłam jej sama w domu :O Chyba trzeba to nadrobić – bo z hummusem będzie idealna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *