Faworki z piwem

Faworki – moja miłość 🙂

Najczęściej sięgamy po nie w karnawale, jednak uważam, że warto usmażyć je bez specjalnej okazji.

Chociaż raz skuś się, by zrobić je samemu a przekonasz się, że są tak proste i pyszne, że zrezygnujesz z wizyt w cukierni.

Czas przygotowywania: około 40 minut
Smażenie: około 40 minut
Ilość faworków: około 50 sztuk

Składniki:
• 4 żółta średnich jajek
• 2 łyżki cukru
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• trochę mniej niż pół szklanki jasnego piwa


Dodatkowo:
• 3 łyżki mąki na stolnicę
• min. szklanka oleju roślinnego do smażenia
• cukier puder do oprószenia

Pomoce:
• mikser
• wąska, wysoka miska/kubek
• średnia miska i łyżka
• stolnica
• wałek i nożyk
• średni garnek
• cedzak
• ręcznik papierowy

kolaz

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż np. do wykonania bezy, zaś żółtka umieść z dwiema łyżkami cukru w wąskim, wysokim naczyniu. Ucieraj kilka minut przy użyciu miksera na gładki, jasny i gęsty krem. Ucieraj tak długo, aż cały cukier się rozpuści.

Masę żółtkową przełóż do większej i szerszej miski. Dodaj mąkę oraz piwo i wymieszaj buzujące od piwa ciasto.

Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż lepkie ciasto. Ciasto oprósz mąką również od góry. Dłońmi uklep kulę z ciasta. Ugnieć i rozwałkuj.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Po rozwałkowaniu ma się kurczyć. Na tym etapie należy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Wałkuj je i i ponownie składaj. Możesz ciasto tłuc wałkiem i rwać na kawałki. Im dłużej je napowietrzasz, tym lepiej. Urosną i będą puchate.

Ostatecznie rozwałkuj ciasto na cienki placek – nie grubszy niż 1,5 mm. (Pamiętaj, by lekko podsypywać stolnicę mąką). Nożem wykrój kwadrat a następnie tnij prostokąty o wymiarach 3/10 cm lub większe. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. W ten sposób przygotuj pierwszą turę faworków.

Do średniego garnka wlej olej i ustaw palnik na średnią moc. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący kładź faworki po kilka na raz. Nie powinny się stykać. Faworki mają wypłynąć na powierzchnię. Gdy już zarumienią się z jednej strony lekko przewróć je na drugą. Zdejmij cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy. Smaż faworki porcjami, aż do zużycia całego ciasta.

Przełóż na miseczkę i oprósz cukrem pudrem. Faworki są gotowe 🙂

1l

2l

5l

UWAGI I RADY:
• Do faworów najlepsze będzie piwo jasne niepasteryzowane.
• Do smażenia użyj delikatnego oleju roślinnego np. ryżowego, z pestek winogron..
• Aby sprawdzić, czy olej wystarczająco się nagrzał wrzuć do garnka kawałeczek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i skwierczy – możesz smażyć faworki.
• Aby faworki usmażyły się na rumiano ustaw małą lub średnią moc palnika. Nie nagrzewaj zbyt mocno oleju.
• Smażąc po kilka faworków wałków i wycinaj kolejne partie. Staraj się jak najmniej podsypywać mąką ciasto.

SMAK FAWORKÓW:
Te faworki nie wchłaniają tak dużo tłuszczu, jak te z cukierni. Są kruche, po wystudzeniu chrupiące. W smaku przypominają ciasto ptysiowe. Oprószone cukrem pudrem smakują cudownie 🙂

8 myśli na temat “Faworki z piwem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *