Dyniowa zupa krem bez bulionu

Świetny przepis na prostą, delikatną, kremową zupę dyniową, którą uwielbiają Dzieci.

– bez bulionu
– bez mięsa
– bez mleka (lub z serkiem mascaropne)
– uwielbiana przez dzieci
– prosta w wykonaniu


Czas przygotowywania:
 80 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 1,5 kg dyni*
• 2 cebule – 300-350 g
• 2 łyżki masła – 50 g
• 2 ząbki czosnku
• 3 ziemniaki
• 2 szklanki wody
• płaska łyżeczka soli i pieprzu

• opcjonalnie 250 g serka mascarpone

*Dynia i inne warzywa ważone przed obraniem. Polecam dynię prowansalską muszkatołową lub dynię hokkaido. Jeśli masz dynię hokkaido, możesz użyć 2 kg dyni, ponieważ ma grubszą skórę.

Cebule i marchew obierz i pokrój na plasterki. W dużym garnku umieść masło i pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut na małej mocy planika, bez przykrywki. Mieszaj drewnianą łyżką.

W tym czasie obierz dynię ze skóry i wydrąż nasiona. Pokrój ją w kostkę 2 x 2 cm. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę oraz umieść dynię z ziemniakami. Przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę 30 minut na małej mocy palnika.

Po tym czasie zamieszaj miękkie warzywa, które powinny puścić wodę i dodaj obrane dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Zupę gotuj jeszcze 20 minut.

Na koniec zmiksuj ją na gładki krem przy użyciu blendera.  Jeśli planujesz dodać również serek mascarpone – zblenduj go już po wyłączeniu zupy razem z pozostałymi warzywami.

2l

W zupie na zdjęciu znajduje się serek, który nadał jej jeszcze delikatniejszego smaku. Zupa jest bardzo maślano-dyniowa.. pyszna!

Dla wielbicieli zup smaków polecam na ostatnie 20 minut gotowania dodać więcej czosnku, papryczkę chili oraz tarty imbir 🙂

Smacznego!

10 myśli na temat “Dyniowa zupa krem bez bulionu”

    1. Zupę dyniową można zrobić na wiele sposobów.. jeśli nie przepadasz za tym smakiem możesz również zrobić wersję mieszaną np. z cukinią lub większą ilością ziemniaków (bataty też będą super). A babeczki polecam gorąco 😉

  1. Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon dyniowy. Często robię kremy z dyni za każdym razem w trochę inny sposób; Twój tez wypróbuję:)

    1. Ja też Agnieszko. W tym roku zrobię sobie też pulpę do słoiczków, bo w zamrażalniku już miejsca brak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *