Drożdżowa babka makowa

Bardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół 🙂

Czas przygotowywania: 15 minut
Wyrastanie: 90 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Babka: średniej wielkości forma na babę

Składniki:
• 300 g mąki pszennej tortowej
• jedna saszetka suszonych drożdży – 7 g
• 1 całe jajko i 1 żółtko
• 2 łyżki cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• 70 g masła
• 300 g masy makowej 

Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.

Oddziel żółtko od białka. Białko możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków. Ostatecznie potrzebujesz jednego białka i dwóch żółtek 🙂

Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieść w misce. Ja lekko podgrzałam mleko z masłem w rondelku. Wymieszaj dobrze ręcznie lub mikserem z hakami.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i ręcznie rozciągnij na grubość około 2 cm. Na wierzchu rozprowadź masę makową z tego przepisu. Ciasto zwiń i umieść w formie wysmarowanej resztkami masła. Lekko dociśnij palcami w kilku miejscach. 

Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Pop 15 minut możesz wyjąć babkę. Z formy zaś wyjmij ją po wystudzeniu.

1l

3l

4l

Smacznego 🙂

6 myśli na temat “Drożdżowa babka makowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *