Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku

Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku

Bardzo ciekawa propozycja na dorsza bałtyckiego. Gotowany w przyprawach, a następnie pieczony z groszkiem, ziemniakami i pysznym serem Roquefort :-)

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza bałtyckiego - 4 płaty ze skórą
  • 500 ml wody
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka imbiru i soli
  • pół szklanki mleka
  • mała puszka groszku - 140 g bez zalewy
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 30 g sera pleśniowego typu Roquefort
  • pomidor

Do garnka wlej wodę, dodaj mleko i przyprawy. Gotuj zalewę przez 5 minut na małym ogniu. Filety z dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym i umieść wszystkie płaty w zalewie. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

Wyjmij rybę przez sitko cedzakowe na talerz. Do gotującej się wody włóż obrane ziemniaki. Gotuj je do 20 minut.

W tym czasie z filetów zdejmij skórę (sama odejdzie) i wyjmij ości.
Średniej wielkości brytfankę wysmaruj masłem. Powierzchnię przykryj groszkiem z puszki. Układaj kawałki ryby.

Ziemniaki wyjmij z gotującej zalewy i pokrój na grube plasterki, które również układaj w brytfance.

Pokrusz ser i rozłóż na powierzchni dania. Pomidora pokrój w dzwonka i również rozłóż. Zapiekankę piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Możesz też na końcu użyć grzałki od góry.

Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku, 1
Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku, 2

Przed podaniem zapiekankę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Możesz też ułożyć kilka listków bazylii lub kiełków lucerny.
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (150 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania