Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Delikatna ryba o maślanym smaku w połączeniu z ostrym serem oraz sokiem z cytryny.. pyszne!

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g filetu z dorsza norweskiego (bez skóry)
  • 500 g strąków groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g sera Roquefort
  • 100 ml śmietanki 30 %

Dodatki

  • risotto, plasterki cytryny, szczypiorek

Nagrzej patelnię z masłem klarowanym i przez 10 minut podsmażaj groszek cukrowy. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki wielkości 2-3 cm. Wyjmij ości jeśli jakieś znajdziesz. Groszek razem z sosem przełóż do średniej wielkości brytfanki. Na groszek wyłóż rybę. Wylej śmietankę i pokrusz ser. Przykryj folią i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Po 30 minutach zdejmij folię i piecz rybę jeszcze 10 minut w temperaturze 220 stopni.

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym, 1
Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania