Domowy sok z sokownika

Na półkach sklepowych znajdziecie bardzo dużo różnych soków i syropów do rozcieńczania z wodą. W większości jednak zawierają one bardzo dużo cukru oraz kwasku cytrynowego.

Zawsze sama robiłam kompoty i syropy na zimę, jednak muszę przyznać, że wymagało to bardzo dużo czasu i uwagi.

Odkąd mam w domu sokownik nie muszę już mieszać owoców w garnku, przecierać przez sitko i odparowywać sok z nadmiaru wody.

Jesteście ciekawi jak to wygląda?
Czytajcie dalej!

11

Truskawkowy, malinowy, jagodowy, jeżynowy, wiśniowy, z aronii… 
Tak naprawdę sok możesz zrobić z dowolnych owoców lub ich mieszanek.

Zobaczcie jak zrobić sok z truskawek 🙂
Sezon truskawkowy mamy już prawie za sobą, jednak sokownik jest bardzo prosty w użyciu i proces tworzenia soku jest bardzo podobny również przy każdych innych owocach.

Jak zawsze zacznij od umycia i usunięcia z owoców części niejadalnych. Zrób to uważnie ponieważ z resztek owoców możesz potem zrobić dżem! 
Tak – tutaj nic się nie marnuje 🙂

1l

Posiadam ten model sokownika. Pasuje on do wszystkich kuchenek – u mnie indukcyjna. Zmieści się w nim śmiało około 4-4,5 kg owoców. Ja użyłam 3,5 kg odszypułkowanych truskawek.

kolaz 1

Sokownik składa się z kilku elementów. Na samym dole znajduje się szeroki garnek, do którego wlewa się wodę. Pod wpływem parującej wody owoce puszczają sok. Garnek wystarczy napełnić wodą do 1/3 wysokości. Woda paruje i ponownie skrapla się, więc praktycznie jej nie ubywa.

Drugi garnek służy do zbierania soku. To on zawiera rurkę, którą w odpowiednim momencie zaczniesz odprowadzać sok.

Jako trzeci ustawiasz garnek zawierający owoce. Jego dno zbudowane jest z sitka, którym sok ucieka do drugiego pojemnika.

6l

Wystarczy już tylko przykryć owoce przykrywką i wstawić na planik. Ja ustawiam średnią moc palnika. Bardzo ważne i wygodne jest to, że nie trzeba włączać okapu nad kuchenką. Z otworu w przykrywce nie powinna buchać para 😉

Ja nie dodaję cukru do garnka z owocami. Robię to potem, gdy już cały sok spłynie do garnka, w którym będą zagotowywać sok przed przelaniem do słoików.

Po około 30-40 minutach możesz już zacząć spuszczać sok do innego, dużego garnka o pojemności minimum 3 l.

7l

Ja po godzinie jeszcze zmniejszyłam moc palnika i zostawiłam garnek na łącznie 1,5 h. Po tym czasie miałam już pełny garnek soku.

8l

Otrzymałam łącznie około 2,7 l soku. Do soku wsypałam 150 g cukru oraz wycisnęłam sok z 2 cytryn.

Całość zagotowałam mieszając kilkukrotnie, by cały cukier się rozpuścił. Następnie przelałam sok do odparzonych weków. U mnie było to 6 x 340 ml oraz 1 x 700 ml. Taki sok nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

Co zrobiłam z owocami?
Z dolnego garnka od sokownika wylałam wodę i umieściłam tam truskawki. Dodałam kilka łyżek cukru żelującego i zagotowałam. Gotujący się dżem przełożyłam od razu do weków. Otrzymałam dwa dżemy po 700 ml oraz 350 ml każdy. Takich dżemu nie przechowujemy dłużej niż dwa miesiące.

9


Ile cukru dodawać do owoców?

owoce słodkie, jak truskawki czy maliny – około 100-150 g na 1 kg owoców
owoce kwaśne, jak porzeczki czy wiśnie – około 200-250 g na 1 kg owoców

Sokownik oraz weki pochodzą ze sklepu www.garneczki.pl
*Wpis zawiera lokowanie produktu

Co Wy na to? 🙂

36 myśli na temat “Domowy sok z sokownika”

  1. Bardzo fajnie opisane , dokładnie. Podoba mi się wpis jak i sokownik . Pozdrawiam 🙂

  2. Aż żałuję, że nie kupiłam sokownika. Szkoda, bo sok z truskawek to coś mega pysznego. Zakupię przed następnym sezonem i uzbroję się w zapasy na całą zimę, o ile nie zapomnę 😉
    A post leci do ulubionych, właśnie po to, żebym pamiętała o nim za rok 🙂

    1. Patrycjo, sok możesz zrobić również z innych owoców, których sezon dopiero się zaczyna – maliny, wiśnie 🙂

  3. wow! to się nazywa wykorzystanie produktu od początku do końca!
    taki sokownik to cudowna sprawa, gdybym tylko miała więcej miejsca w szafkach sprawiłabym go sobie z pewnością 🙂

  4. Super sokownik ,przetwory pierwsza klasa ,opis wlasciwie przepis jak zawsze pieknie opisany.Zawsze chetnie zagladam na twoja stronke .Pozdrawiam

  5. Gdzie w pamięci mam podobny sokownik – moja Babcia miała takie cudo 😉 I rzeczywiście babcine soki nie miały sobie równych. Bardzo ciekawe urządzenie, zastanowię się nad nim 🙂

    1. Warto Moniko.. cena jest bardzo przystępna. A dolną część razem z przykrywką można używać jako osobny garnek. Idealny do prażenia owoców.

  6. Pamiętam jak takie soki i pyszne kompoty robiła moja babcia… Szkoda, że obecnie nie ma się czasu na takie aktywności w kuchni.

  7. Super sprawa z tym sokownikiem. Lanie opisane. Będąc jeszcze w Polsce zawsze robiłam tak soki

    1. Dziękuję bardzo. Ja trzymam w spiżarce – chłodne i ciemne miejsce. Mogą tak stać miesiącami. U mnie nie dłużej niż 6 miesięcy – tylko dlatego, że wyjadamy je tak szybko 😉

    1. Warto Kasiu.. garnki są super a do tego na dole pasuje górna przykrywka, więc można smażyć owoce na dżem 😉

  8. W tym roku przyjaciółka obdarowała mnie sokami z truskawek, więc nie będę ich robić, ale z malin zrobię na pewno, jak co roku, bo uwielbiam je. Zresztą, tak jak i te z czarnej porzeczki. Ja niestety nie posiadam sokownika, więc robię wszystko ręcznie, ale z tego co widzę u Ciebie, to spore ułatwienie.

    1. Ja też Asiu jeszcze maliny i porzeczki obowiązkowo.. i z aronii na pewno zrobię 🙂 A sokownik warto mieć – polecam szczerze!

  9. Witam! Kupiłam kilka dni temu sokownik i dzisiaj go testowałam .Chciałam zrobić sok z jabłek papierówek ale chyba mam wadliwy sokownik. Tak jak by części były ze sobą nie kompatybilne i para uciekała bokiem na zewnątrz. Czytając jak robiłaś swój soczek truskawkowy bez potrzeby włączania okapu domyślam się że jednak para powinna nie wydostawać się na zewnątrz? Nie mam doświadczenia we współpracy z szkodnikami – dopiero raczkuje w tym temacie na i proszę o podpowiedź 🙂 Pozdrawiam

    1. Chodziło mi o współpracę z sokownikami a nie szkodnikami:) Jeszcze chciałam dodać że woda gotowała się w dolnym pojemniku ok 2 godzinach a całość niewiele się nagrzała …

    2. Witaj Olgo.. Jaki masz model? Jeśli zakupiłaś ten sam co mam ja, nie powinnaś mieć żadnych problemów. To jest proste urządzenie, więc albo ustawiłaś garnki w nieprawidłowej kolejności (wątpię, że tak się stało) albo masz wadliwy model. Zrób zdjęcie i prześlij do sklepu. Możesz również wysłać je do mnie na kontakt@aniagotuje.pl
      Uwagi: Do garnka na samym dole wystarczy wlać niewiele wody – do 1/3 objętości (prawidłowo zbudowany sokownik nie puszcza pary bokiem). Ważne jest również, by nie dawać zbyt dużej mocy palnika – nie ma takiej potrzeby.

  10. Zastanawiam się tylko czy sok w ten sposób wytworzony nie jest bardziej ubogi w wartości odżywcze niż sok świeżo wyciśnięty…

    1. Aniu, zgadzam się, że najwspanialej smakuje świeżo wyciśnięty sok. Czemu jednak warto zrobić sobie taki sok do słoiczków? Większość owoców jest dostępnych tylko w sezonie. Poza tym nie posiadamy w domach tak dużych zamrażarek (nie mówiąc o poborze prądu), by rozmrażać owoce w zimę. Dodatkowo sok z butelce lub słoiczku można zawsze gdzieś upchnąć (nawet w chłodnej sypialni pod łóżkiem, czy w pawlaczu).. zajmują mniej miejsca. Pasteryzujemy po to, by wydłużyć przydatność do spożycia, a także zniszczyć drobnoustroje i enzymy, które powodują psucie się świeżego soku (do kilku dni).

  11. Właśnie nie byłam pewna co do sokownika, bo dostałam od siostry na urodziny sokownik ze sklepu Dajar, ale nie wiedziałam tez troche jak sę zabrać do tego, a uwielbiam domowe przetwory itp 🙂 więc chyba wezmę się za sok z malin, bo mama mieszka na wsi i ma kilka krzaków 🙂

    1. Haniu, ostatnie maliny są najlepsze.. najsłodsze, więc będzie to idealny wybór. Życzę udanego sokowania 🙂

  12. Jednak taki sokownik to jest zbawienie… marzy mi sie własnie taki sok truskawkowy lub wisniowy. Chyba zainwestuje w lecie w takie cacko i wykorzystam przepis. Pozdrawiam!

  13. Witam.Mnie tylko trochę drażni ta stal nierdzewna sokownika.. W połaczeniu z Wit C- z owoców.. może powodować jej utratę……?

    a tak w ogóle- wspaniałe przepisy na różne potrawy. DZiękuję.

    1. Wiesz, szczerze Ci odpowiem, że nie wiem ile witamin tracimy przy tym procesie. Jest to jednak z całą pewnością lepszy sok, niż ten zagęszczony cukier do rozcieńczania, który oferuje wiele marek. Ps. Dziękuję za miłe słowa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *