Domowe trufle czekoladowe

Dziecinnie proste.. domowe pralinki! Same szykowanie ich sprawi Ci ogromną radość 🙂

Ilość trufli: około 30 sztuk wielkości małego orzecha włoskiego

Składniki:
• 100 g gorzkiej czekolady 70% (zazwyczaj jedna tabliczka)
• 70 ml śmietanki 36 %
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki – około 35 g masła
• łyżka likieru amaretto

Dekoracja:
kakao, cynamon, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, kolorowe posypki, cukier puder…

W rondelku umieść cukier i śmietankę. Zacznij podgrzewać do momentu aż śmietanka się zagotuje. Mieszaj aż cukier się rozpuści.

Zdejmij rondelek z palnika i dodaj czekoladę (najlepiej w kawałkach) oraz masło i likier. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.

Po wystudzeniu wstaw rondelek do lodówki na min. 2 godziny. Ja masę wstawiłam na noc do lodówki i kończyłam je robić rano, następnego dnia.

Masa po schłodzeniu będzie twarda. Przygotuj sobie miseczki z posypkami. Ja miałam wiórki, orzechy włoskie i cynamon.

Łyżeczką wywieraj masę wielkości małego orzecha włoskiego i dalej formuj ją w dłoniach. Kulki obtaczaj w wybranej posypce.

3l

4l

kolaz

Trufle przed podaniem trzymaj w lodówce. Przechowuj je do 10 dni.

Smacznego!

14 myśli na temat “Domowe trufle czekoladowe”

  1. Smakowite pyszności!
    Narobiłaś mi smaku 🙂 Kiedyś takie rzeczy robiłam.
    A niech tam! Trochę w boczki mi najwyżej pójdzie. Zrobię razem z córeczką 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *