Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciastka z bakaliami

Ciastka z bakaliami

Bardzo kruche, grubiutkie ciastka z bakaliami. Doskonały maślany smak. Przygotuj ze swoimi ulubionymi bakaliami.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 22 sztuki

Dieta: wegetariańska

Pieguski

  • 100 g margaryny lub masła
  • łyżka miodu*
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

Bakalie**

  • łącznie 2 łyżki - żurawiny, rodzynek, jagód goi, pestek dyni, nasion chia
  • łącznie 3 łyżki - pestek słonecznika, łuskanego sezamu

*Po dodaniu jednej łyżki miodu ciasteczka będą lekko słodkie. Dwie łyżki - średnio słodkie. Trzy łyżki i więcej - bardzo słodkie i twardsze.

**Możesz zamienić dowolny składnik na inny (suszone daktyle, morele, brzoskwinie), lub całkiem go pominąć.

Ciasteczka bakaliowe

Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii umieść w misce. Masło możesz wkroić po kawałku, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto. Wyrabiaj ręką przez kilka minut, aż powstanie Ci jednolita masa. Ciasto powinno być zbite (nie luźne).

Dodaj wszystkie wybrane przez siebie bakalie i ponownie wyrabiaj, by dobrze wymieszały się z ciastem.

Uformowaną kulę zawiń w folię i umieść w lodówce przynajmniej na jedną godzinę. Ja ciasto przygotowałam sobie wieczorem a ciasteczka piekłam dopiero następnego dnia rano.

Przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewaj do 160 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Kulę wyłóż na  blat i odrywaj kawałki ciasta. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczaj środkiem dłoni na blacie i układaj na blaszce.

Czas pieczenia: 20 minut do zarumienienia.

Ciastka z bakaliami, 1
Ciastka z bakaliami, 2

Ciasteczka po wypieczeniu są bardzo kruche. Podawaj je dopiero po wystudzeniu.

Wypróbuj też mój przepis na najlepsze domowe pieguski z czekoladą i orzechami.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (275 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania