Domowe pieguski z bakaliami

Bardzo kruche, grubiutkie ciasteczka.. domowe pieguski z dużą ilością ciekawych bakalii. Poziom słodkości wybierasz sama 🙂

Ilość ciasteczek: 22 sztuki o średnicy 4 cm.

Składniki:
• 100 g margaryny lub masła
• łyżka miodu*
• 2 żółtka
• 150 g mąki
• po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

**Bakalie:
2 łyżki – żurawiny, rodzynek, jagód goi, pestek dyni, nasion chia
3 łyżki – pestek słonecznika, łuskanego sezamu

*Po dodaniu jednej łyżki miodu ciasteczka będą lekko słodkie. Dwie łyżki – średnio słodkie. Trzy łyżki i więcej – bardzo słodkie i twardsze.

**Możesz zamienić dowolny składnik na inny (suszone daktyle, morele, brzoskwinie), lub całkiem go pominąć.

Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii umieść w misce. Masło możesz wkroić po kawałku, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto. Wyrabiaj ręką przez kilka minut, aż powstanie Ci jednolita masa. Ciasto powinno być zbite (nie luźne).

Dodaj wszystkie wybrane przez siebie bakalie i ponownie wyrabiaj, by dobrze wymieszały się z ciastem.

Uformowaną kulę zawiń w folię i umieść w lodówce przynajmniej na jedną godzinę. Ja ciasto przygotowałam sobie wieczorem a ciasteczka piekłam dopiero następnego dnia rano.

Przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewaj do 160 stopni – najlepiej z termoobiegiem.

Kulę wyłóż na  blat i odrywaj kawałki ciasta. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczaj środkiem dłoni na blacie i układaj na blaszce.

Czas pieczenia: 20 minut do zarumienienia.

2l

3l

Ciasteczka po wypieczeniu są bardzo kruche. Podawaj je dopiero po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

19 myśli na temat “Domowe pieguski z bakaliami”

  1. Wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie ciasteczka, ale ciągle nie mogę znaleźć przepisu idealnego… Na pewno spróbuję Twoich, może akurat to będą te najpyszniejsze 🙂

  2. Fajne są takie proste przepisy, niewiele roboty, a świetne ciastka:) ja robię podobne z płatkami owsianymi zamiast mąki:)

  3. Fantastycznie wyglądają 😀 Mamy już w naszej biblioteczce kilka przepisów na ciasteczka, a że tych nigdy za wiele, dokładamy i ten. Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *