Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki.. prawdziwe, niezawodne 😉

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas ” smażenia” masy: 
około 33 minut
Ilość krówek:
 niska forma 20/20 cm

Składniki:
• puszka mleka słodzonego, skondensowanego – 530 g
• 5 czubatych łyżek drobnego cukru
• 50 g prawdziwego masła
• opcjonalnie szczypta kakao

Na czystą, suchą i w miarę głęboką patelnię wysyp cukier i przełóż całą masę z puszki. Ustaw średnią moc palnika i zamieszaj masę drewnianą łyżką.

Przy prawidłowo ustawionej mocy palnika masa zacznie bulgotać dopiero po około 10 minutach. Gdy pojawią się bąbelki zmniejsz odrobinę moc palnika i ciągle mieszaj masę. Jeśli masa się lekko przypali, to znak, że trzeba zmniejszyć ogień.

Po około 15 minut „smażenia” masa powinna już zgęstnieć do konsystencji budyniu. Będzie również ciemniejsza. Po łącznie 30 minutach smażenia dodaj kakao (jeśli używasz) oraz masło. Mieszaj całość jeszcze 3 minuty i zdejmij patelnię z palnika.

Masę przełóż do formy sylikonowej. Możesz również natłuścić dowolną formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Po wystudzeniu masy umieść ją w lodówce na minimum 30 minut. Potem możesz już wyjąć całość z formy i pokroić na dowolne kawałki 🙂

1l

2l

3l

– Jeśli dodasz więcej kakao Twoje krówki będą ciemniejsze
– Krówki przechowuj w lodówce pod przykryciem do 20 dni
– Na etapie dodawania masła możesz również dodać odrobinę pasty z wanilii

Smacznego 🙂

 

 

4 myśli na temat “Domowe krówki ciągutki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *