Deserniczki pieczone z trzech składników

Niesamowity i pyszny deser z czekolady.

– tylko trzy składniki
– bez mąki
– aksamitne i pyszne
– zawsze puszyste

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas pieczenia: 
około 70 minut
Ilość porcji:
 5 foremek o średnicy 9 cm

Składniki:
• 5 dużych jajek
• 250 g serka mascarpone
• 200 g czekolady (2 tabliczki)*

*U mnie była to jedna czekolada gorzka i jedna czekolada biała. Możesz użyć dwóch czekolad mlecznych, czy też dwóch gorzkich lub deserowych, jednej mlecznej i jednej białej. Łącz je dowolnie 🙂

Obie czekolady umieść w rondelku i całkowicie rozpuść. Nie gotuj i nie przypalaj czekolady. Ja rozpuszczam ją ciągle mieszając w rondelku, na małej mocy palnika. Możesz też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rondelek odstaw na bok do lekkiego wystudzenia czekolady.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w szklanej misce u ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Żółtka i serek mascarpone ubij w misce używając mieszadeł po białkach. Krem z serka i żółtek dodawaj powoli do rondelka z rozpuszczoną czekoladą. Po każdej porcji ubijaj całość mikserem. Na koniec ubijaj całą masę jeszcze minutę.

Do miski z ubitymi białkami dodaj czekoladową masę i wymieszaj całość łyżką. Tylko do połączenia składników.

Masę przelej do suchych foremek lub kokilek i wstaw do piekarnika na blaszce, na środkową półkę. Piecz około 70 minut w temperaturze 120 stopni 🙂

1l

2l

3l

4l

Serniki po usieczeniu i wystudzeniu najlepiej trzymać w lodówce. Można oprószyć je: cukrem pudrem, kawą rozpuszczalną, czy kakao.

UWAGA

Możesz też upiec ten deser w formie dużego sernika. Wówczas użyj tortownicy o średnicy 25-26 cm. Wpuść w dno papier do pieczenia i zapnij obręcz.

Formę owiń szczelnie folią. Umieść ją w większym naczyniu. Do większej formy wlej około 1-2 cm wrzątku. Do tortownicy zaś masę czekoladową.

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na środkową półkę. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz sernik jeszcze 1,5 godziny.

10

Sernik pieczony w kąpieli wodnej nie pęka. W przypadku tak dużej powierzchni ma to znaczenie. Do małych deserniczków popękana powierzania mi nie przeszkadza 🙂 Jeśli Twój sernik zaczął pękać, musisz odrobinę zmniejszyć temperaturę w piekarniku.

8

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwiczki na 10 minut. Potem wyjmij sernik. Po lekkim wystudzeniu ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi sernika od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.
Smacznego!

30 myśli na temat “Deserniczki pieczone z trzech składników”

  1. Super przepis! I taki prosty. Oglądając fotkę na początku, zastanawiałam się, co jest w środku (bo wygląda na takie lekki). P.S. Też mam taką czarną deskę z kamienia 🙂

    1. To jest lekki deserek.. szczególnie gdy poczekasz chwilę po wyjęciu z lodówki, aż nabierze temperatury pomieszczenia. Ps. bardzo lubię te kamienne talerze 😉

  2. Witam Panią, przepis wygląda smakowicie, na pewno kiedyś będę piekła, ale czy ma Pani pomysł czym zastąpić serek mascarpone? 🙂
    Bardzo dziękuję za odpowiedź! 🙂

    1. Droga Kingo – możesz go zastąpić serkiem śmietankowym naturalnym lub serkiem philadelphia 🙂

  3. Wygląda obłędnie i aż nie chce się wierzyć, że to tylko 3 składniki i chwila roboty, a przepyszny deser gotowy 🙂 Muszę koniecznie wypróbować.

  4. Aniu wspaniały przepis 😉 postaram się zmniejszyć kaloryczność i jak się uda (oczywiście jeśli pozwolisz) wstawię do siebie . Pozdrawiam

  5. witam,
    ile malych foremek wychodzi z przepisu?
    jakiej średnicy Pani użyła ? w niedziele goście się zapowiedzieli, chetnie ich poczęstuje 🙂

    1. Iwono, u mnie wyszło 5 foremek o średnicy 9 cm. Jak najbardziej możesz użyć również foremek innej wielkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *