Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Delikatny kurczak z fasolką i szpinakiem

Delikatny kurczak z fasolką i szpinakiem

Smacznie i kolorowo. Połączenie soczystego kurczaka oraz fasolki flażoletki z dodatkiem szpinaku i ostrego sera :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • garść szpinaku
  • puszka fasolki flażoletki - 400 g
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 50 g żółtego ostrego sera
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kolendry, rozmarynu, słodkiej papryki
  • 250 g dowolnego makaronu

Szpinak umyj, osusz, oderwij ogonki jeśli nie masz wersji baby. Jeśli używasz szpinaku mrożonego - wyjmij go wcześniej i poczekaj aż się rozmrozi w pomieszczeniu. Odlej nadmiar wody.

Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój błonki i ewentualne chrząstki. Pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę. W moździerzu zetrzyj przyprawy (w razie potrzeby). Obtocz w nich kawałki kurczaka.

Wstaw wodę na makaron i gotuj go według instrukcji na opakowaniu. Ja zawsze dodaję do wody łyżkę oleju oraz szczyptę soli.

Nagrzej patelnię z grubym dnem. Wlej olej. Umieść kurczaka. Smaż go po dwie minuty z obu stron.

Fasolkę opłucz z zalewy i dodaj do kurczaka. Dodaj szpinak. Przykryj patelnię i duś wszystko kilka minut. Na koniec ostrożnie dodaj śmietankę oraz ser w małych kawałkach.

Podawaj na ugotowanym makaronie.

Delikatny kurczak z fasolką i szpinakiem, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (140 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania