Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb z garnka

Chleb z garnka

Domowy, prosty, pszenny chleb z garnka na drożdżach. Ten chlebek bardzo pięknie wyrasta. To chlebek wyjątkowo delikatny, puszysty. Jest to idealny chleb dla dzieci. Wspaniałe się kroi i cudownie smakuje. 

Chleb pszenny jest:
- jednolity
- puszysty
- delikatny
- równy
- idealnie się kroi

Warto spróbować również super szybkiego przepisu na bułeczki śniadaniowe

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: bochenek o średnicy około 26 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 750 g mąki pszennej tortowej (3/4 z kilogramowej torebki)
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody - do 400 ml
  • po łyżce soli, cukru, oleju i majonezu

Dokładny czas przygotowywania ciasta chlebowego: 5 minut + wyrastanie 12 h + 1 h wyrastania przed pieczeniem

Czas pieczenia chleba: około 50 minut
Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około 26 cm

Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano.

Chleb z garnka, 1

Przepis na chleb z garnka

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników.

Ciasto chlebowe przykryj folią i umieść w lodówce na całą noc. Użyj dużej miski. ponieważ ciasto chlebowe wyrasta już w lodówce i potraja swoją objętość.

Rano natłuść dłonie oliwą i ostrożnie, zaczynając od podważania wyrośniętego ciasta przy krawędziach,  wyjmij ciasto z miski i umieść na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto jest dość luźne, więc warto podsypywać je mąką w trakcie wyrabiania. Podsypujesz tylko do momentu, gdy ciasto daje się ładnie wyrabiać i nie przykleja się do blatu. Wyrabiaj kilka minut i uformuj kulę.

Garnek, formę metalową, tortownicę, czy też jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej kulę chlebową. Przykryj przykrywką lub folią. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na godzinę i nie do lodówki a np. do piekarnika nagrzanego wcześniej do 40 stopni. Garnek, w którym będzie się piekł chleb powinien być duży i wysoki - minimum 25 cm średnicy.

Po godzinie, wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz pod przykrywką około 10 minut. Następnie już bez przykrywki (czy też folii aluminiowej) około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 

Już po kilku minutach od wyłączenia piekarnika możesz wyjąć chleb. Powinien sam "wyskoczyć" z garnka po lekkim podważeniu go przy krawędziach.

Chleb z garnka, 2
Chleb z garnka, 3


Jeśli pieczesz chleb w garnku, to koniecznie zwróć uwagę na to, by nie był to garnek posiadające plastikowe rączki lub uchwyt w przykrywce.

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (401 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb pszenny z garnka

To chleb pszenny, którego ciasto wyrasta za pierwszym razem bardzo długo. Ciasto chlebowe można śmiało wyrobić i zostawić do wyrastania na całą noc. Po pierwszym wyrastaniu ciasto przed pieczeniem potrzebuje odpoczywać jeszcze ostatnią godzinę. To bardzo dobry chleb pszenny z garnka dla dzieci. Chleb jest lekki i idealnie się kroi. 

Chleb nocny z garnka

Ten prosty chleb pszenny pieczony w garnku lub innym większym naczyniu dedykowanym wypiekom jest bardzo smacznym domowych chlebem. Ciasto chlebowe szykuje się prosto i szybko, ponieważ jest to chleb pszenny pieczony na drożdżach. Zapraszam też po inne moje przepisy na chleb oraz najlepszy przepis na nalesniki