Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Delikatna pasta z makreli i jajek

Delikatna pasta z makreli i jajek

Delikatna, lekka, bardzo prosta sałatka - pasta na kanapkę, czy do krakersa. Propozycja na podwieczorek lub lekką kolację również dla Dzieci :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2

Dieta: bezglutenowa

Pasta

  • makrela wędzona - około 300 gramów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka lekkiej śmietany lub jogurtu
  • szczypta pieprzu

Dodatki

  • szczypior
  • plasterki pomidora
  • ciemne pieczywo

Otwórz makrelę i przebierz z ości. Im "świeższa" ryba, tym mniej słona. Wybierając w sklepie kieruj się tym, by była "pękata" a skóra błyszcząca. Ryba nie powinna być przesuszona, szczególnie od głowy. W środku nie może być też mazista.

Ugotuj jajka na twardo. Opłucz w zimnej wodzie, obierz. Przekrój do żółtka. Wyjmij całe żółtka a białko poszatkuj na 2-3 mm kawałki.

Do jednej miski włóż przebraną rybę, łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, żółtka oraz poszatkowane białko. Dodaj szczyptę pieprzu - białego. lub zielonego.

Zamieszaj widelcem, lekko ugniataj. Składniki mają się ładnie połączyć, jednak dobrze by było, gdyby nie poswatała jednolita pasta.

Delikatna pasta z makreli i jajek, 1

"Sałatka" jest idealna na kanapkę,  z dodatkiem świeżego szczypioru i soczystego pomidora.
Delikatna pasta z makreli i jajek, 2

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (168 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania