Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu idealne :)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki miękkiego masła - 100 g
  • pół szklanki cukru
  • dwie saszetki suszonych drożdży - 14 g
  • 3 żółtka jajek
  • 1 jabłko

Mało oraz jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.

Wszystkie składniki oprócz jabłka umieść w misce. Pamiętaj, by użyć samych żółtek. Białka odłóż do innego przepis np. na biszkopt z morelami.

Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównaj lekko jego powierzchnię.

Jabłko dobrze umyj i wytrzyj. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Wydrąż je. Połówki kładź skórką do góry i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je promieniście na cieście.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz do 55 minut, do suchego patyczka. Po wypieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po około 10 minutach możesz już wyjąć ciasto :-)

Ciasto drożdżowe z jabłkami, 1
Ciasto drożdżowe z jabłkami, 2
Ciasto drożdżowe z jabłkami, 3
Ciasto drożdżowe z jabłkami, 4

Jeżeli lubisz ciasto drożdżowe to zobacz również przepis na drożdżowe ciasto z mleka w proszku. Z jabłkami polecam Ci za to przepisy ciasto ucierane z jabłkami oraz szarlotka z budyniem.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (216 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania