Ciastka makowe minutki

Muszę przyznać, że to są ciastka które powstały z resztek, które leżały sobie w lodówce i na półce w kuchni.

W moim domu nic się nie marnuje, więc po pięciu minutach ciastka już rumieniły się w piekarniku 😉

Czas przygotowywania: do 5 minut
Czas pieczenia: około 15 minut
Ilość ciastek: 18-20 sztuk średnicy około 3-4 cm

Składniki:
pół szklanki maku
• garść rodzynek
• płaska łyżka cukru
• 2 białka jajek
• 2 łyżki mąki pszennej tortowej


Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na 170 stopni.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w misce. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewaj porcje na placki. Placki rozleją się i będą płaskie.

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia brzegów. Jeśli wolisz bardziej chrupiące ciasteczka, możesz zmniejszyć temperaturę i piec je nieco dłużej.

2l

3l

Ciastka są najlepsze od razu po upieczeniu 🙂
Smacznego!

11 myśli na temat “Ciastka makowe minutki”

  1. Szybkie, łatwe i – znając Twoje przepisy – pyszne. Czyli to co lubię najbardziej 😊
    Jedno pytanko – białka jajek robią tu za spoiwo? Bo gdybym je czymś zastąpiła, to może i mój alergik mógłby skosztować 😉

    1. Białka wiążą całość i nadają wilgoci ciastkom. Możesz spróbować zastąpić je zmielonymi płatkami owsianymi połączonymi z wodą lub kisielem z siemienia lnianego.. nie wiem jednak jaki będzie efekt 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *