Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem

Gdy masz ochotę na coś słodkiego… i nie masz dużo czasu..
Koniecznie sięgnij ten szybki i smaczny przepis na ciasteczka:-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Ilość ciasteczek: około 20-23 sztuk

Składniki:
• płat ciasta francuskiego – 275 g*
• łyżka cynamonu
• 1 łyżka cukru trzcinowego

Zobacz też film na moim kanale YouTube :-)

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło.
Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotuj blachę.

Ciasto wyłóż na blat. Wysyp na nie cukier i cynamon. Suchymi palcami rozprowadź mieszankę po całej powierzchni.

Zwijaj ciasno ciasto zaczynając od krótszego boku. Krój w plasterki grubości około 1 cm i układaj na papierze zachowując minimum 2 cm odległości.

Piecz 15 minut do zarumienienia.

2l

4l

 

Smacznego pałaszowania 🙂

20 myśli na temat “Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem”

  1. Ślimaczki 🙂 no ja ich smaku nie uświadczę, ale DZieciom zrobię dziś raz dwa bo mam dwa opakowania ciasta francuskiego zamrożone. Może dodam jeszcez jabłuszka skrojone w kostkę 🙂

    1. Ha ha.. dlatego ja mam sposób.. robię, gdy wszyscy są w domu, więc jak wszyscy się rzucają, to nikt się nie przejada 😉

  2. A gdyby cukier zamienić na syrop klonowy? Nie używam cukru, a syropu mam w nadmiarze. Co o tym sądzisz? 🙂

    1. Możesz śmiało.. tylko dozuj go podczas nakładania, by nie wylać go od razu za dużo. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *