Ciasteczka koszmarki

Nie powalają swoim wyglądem, jednak smakują cudownie 🙂
Jeśli masz w domu różne mąki bezglutenowe i nie tylko, możesz zaszaleć z własną mieszanką.

Czas przygotowywania: 10 minut
W lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Ilość ciasteczek: około 40 sztuk wielkości około 2  cm

Składniki:
• 1 jajko
• 100 g masła
• 1 łyżka kakao
• garść suszonych wiśni lub żurawiny
• 2 łyżki nasion chia
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• mąki: 3 łyżki jaglanej, 2 kokosowej, 2 z pestek dyni, 2 z pestek arbuza*

*Mieszanka mąk powinna ważyć łącznie 200 gramów. Możesz użyć dowolnych mąk, w dowolnych proporcjach. Jeśli posiadasz tylko mąkę pszenną – użyj tylko takiej 🙂

Wszystkie składniki umieść w misce i ręcznie wyrabiaj do połączenia składników. Uformuj kulę ciasta, przykryj folią w misce lub zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

Odrywaj kawałki ciasta średnicy około 2 cm i formuj kulki. Lekko spłaszcz każdą sztukę dłonią i układaj obok siebie na papierze do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 30 minut.

1l

Smacznego 🙂

12 myśli na temat “Ciasteczka koszmarki”

  1. Pyszne rzeczy często kiepsko wyglądają:) Ja takie ciastka (to znaczy nieładne wizualnie) nazywam brzydusiami. O mące z pestek arbuza jeszcze nie słyszałam!

    1. Dziękuję Agato.. Lubię nowości kulinarne, więc jak zobaczyłam tę „mąkę” w sklepie.. nie mogłam się powstrzymać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *