Ciasteczka amarantuski kakaowe

Szybko, bardzo prosto i pysznie 🙂
Ciasteczka bez mąki, za to z amarantusa preparowanego z dodatkiem kakao i syropu klonowego.

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas formowania ciastek: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ilość ciasteczek: około 20-22 sztuk średnicy 5 cm

Składniki:
• 2 jajka
• 100 g amarantusa preparowanego (ekspandowanego)
• 2 łyżki kakao
• 8 łyżek syropu np. klonowego

Zobacz też film na moim kanale YouTube :-)

 

Do średniej wielkości naczynia wsyp amarantus. Dodaj kakao, jajka oraz syrop klonowy. Wymieszaj wszystko łyżką na jednolitą papkę.

Mokrymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj każdą sztukę i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

1l

3l

4l

Ciasteczka są chrupiące z wierzchu i mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Mają delikatny kakaowy smak i lekko wyczuwalną słodycz syropu klonowego.

Smacznego!

14 myśli na temat “Ciasteczka amarantuski kakaowe”

  1. Preparowany amarantus to my możemy łyżeczkami wyjadać 😀 Ale najczęściej go wykorzystujemy do spodów na ciasta bez pieczenia, teraz latem to szczególnie się przyda 😀 Ciasteczka na pewno zniknęły by u nas w 5 minut 😀

  2. Próbowałam amarantusa i w sałatce, w sosie, ale mi strasznie nie smakował. Może takie ciasteczka mogły by mnie do niego przekonać:)

  3. Aniu ciasteczka wyglądają świetnie i bardzo apetycznie, aż miałabym ochotę spróbować, chociaż zwykle kakaowych nie lubię :). Tylko robić mi się nie chce, podeślij ze dwa ;).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *