Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z dań, które znika z talerza bardzo szybko. Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane powinny być pięknie rumiane i jak nazwa wskazuje chrupiące. Smażone na smalcu lub oleju roślinnym są najlepsze.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 36 placków wielkości 10 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 średnie jajko
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta czarnego pieprzu

Dodatkowo: olej do smażenia - najlepiej rzepakowy

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.

Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Chrupiące placki ziemniaczane, 1

Wypróbuj też mój przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (829 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki ziemniaczane chrupiące

Cienkie placki ziemniaczane można smażyć na oleju roślinnym. Moja babcia zawsze smażyła placki ziemniaczane na domowym smalcu. Uważam, że takie są również rewelacyjne. Dobór tłuszczu na jakim będziesz smażyć swoje placki ziemniaczane może być oczywiście uwarunkowany dietą. Dla wegetarian idealny będzie olej roślinny o neutralnym smaku. 

Placki ziemniaczane chrupiące

Ten przepis jest bardzo stary.  Moja mama zawsze tak szykuje placki z tartych ziemniaków. Gdy chcę szybciej przygotować ziemniaki, zdarza mi się zrobić placki ziemniaczane na grubych oczkach. Są bardzo smaczne. Polecam spróbować. Jeszcze warto wspomnieć o przepisie na placki z kapusty kiszonej

Placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną

Mąkę ziemniaczaną dodaję do masy na placki wtedy, gdy ziemniaki zawierają mniej skrobi. Te placki bardzo lubię po usmażeniu posypać zwykłym cukrem. Podaję je wówczas jako placki ziemniaczane na słodko. Możesz oczywiście usmażyć te placki i podać z ulubionym sosem. Tutaj polecam gulasz węgierski, zobacz też sos grzybowy przepis - pycha!