Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z dań, które znika zanim pojawi się na talerzu 🙂

Ilość placków: około 36 sztuk wielkości 10 cm

Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 1 jajko
• czubata łyżka mąki pszennej
• płaska łyżeczka soli
• 4 łyżeczki cukru
• szczypta czarnego pieprzu

• olej do smażenia – najlepiej rzepakowy

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.

Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

1l

Smacznego 🙂

12 myśli na temat “Chrupiące placki ziemniaczane”

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! zwłaszcza ze śmietaną, to jeden z moich ulubionych obiadów 🙂
    pozdrawiam cieplutko !

  2. Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas 🙂 ja osobiście jestem fanką smażonych na blaszce lub patelni bez oleju i podawanych z masełkiem 😉

  3. Miałam kilka dni temu na obiad placuszki, ale jak zobaczyłam to zdjęcie, znów mi się ich zachciało. Baaardzo lubię placki ziemniaczane polane śmietaną 🙂

  4. Zrobie nas pewno tylko wezmę chyba polowe proporcji, żeby zrobić mniej sztuk 🙂 mniam mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *