Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Budyń ryżowy z bananami

Budyń ryżowy z bananami

Domowa wersja "budyniu" gotowanego z ryżu, to smaczna i bardzo ciekawa alternatywa dla mąki ziemniaczanej. Warto spróbować!

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • szklanka płatków ryżowych błyskawicznych*
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 banan
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo: plasterki banana moczone w soku z cytryny oraz płatki migdałów

Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut, co chwila mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut do wystudzenia. Dodaj banana w kawałkach, miód oraz sok z cytryny. Miksuj budyń na gładki krem przy pomocy blendera.

*Zamiast płatków ryżowych można użyć ugotowanego wcześniej ryżu (torebka 100 g). Wówczas wystarczy zmiksować na gładki krem wszystkie składniki przy pomocy blendera.

Budyń ryżowy z bananami, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (64 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania