Budyń ryżowy z bananami

Domowa wersja „budyniu” gotowanego z ryżu, to smaczna i bardzo ciekawa alternatywa dla mąki ziemniaczanej.
Warto spróbować!

Czas przygotowywania: około 20 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki:

• szklanka płatków ryżowych błyskawicznych*
• 2,5 szklanki mleka
• 1 banan
• łyżka miodu
• 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: plasterki banana moczone w soku z cytryny oraz płatki migdałów

Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut, co chwila mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut do wystudzenia. Dodaj banana w kawałkach, miód oraz sok z cytryny. Miksuj budyń na gładki krem przy pomocy blendera.

*Zamiast płatków ryżowych można użyć ugotowanego wcześniej ryżu (torebka 100 g). Wówczas wystarczy zmiksować na gładki krem wszystkie składniki przy pomocy blendera.

4l

Smacznego 🙂

5 myśli na temat “Budyń ryżowy z bananami”

    1. Aniu, jeśli używasz ryżu zamiast płatek, to gotujesz go na wodzie, tak jak każdy ryż do obiadu. Jeśli chcesz pominąć mleko krowie, to możesz użyć mleka migdałowego, ryżowego lub sojowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *