Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Brownie z owocami goi

Brownie z owocami goi

Mocno czekoladowe, z dodatkiem  suszonych owoców goi.. pyszne!

Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 czubate łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki śmietanki min. 18%
  • jedno jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g suszonych owoców goi*

*Owoce goi można pominąć w przepisie lub zastąpić morwą turecką jasną lub czarną.

Nagrzewaj piekarnik do 170 stopni bez termoobiegu. Przygotuj też małą keksówkę - wyłóż ją pergaminem/papierem do wypieków.

W garnuszku umieść masło, cukier, kakao, owoce goi. Podgrzewaj lekko kilka minut do rozpuszczenia masła. Na koniec dodaj jeszcze śmietankę. Mieszaj kilka razy, by powstała ładna masa. Owoce goi zmiękną przy okazji.

Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut do przestygnięcia. (Studzenie nie jest jednak konieczne. Wówczas dodając resztę składników musisz cały czas mieszać ciasto).

Bezpośrednio do garnka wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko. Masę mieszaj łyżką do całkowitego połączenia składników.

Przełóż masę do keksówki i wyrównaj powierzchnię. Ciasto jest gęste.

Piecz 20 min by było wilgotne, zaś 25 minut na suchsze ciasto (ja piekłam 25 minut).

Brownie z owocami goi, 1

Zdjęcie zrobiłam  kilka minut po wyjęciu ciasta z piekarnika - dlatego jest bardziej kruche przy krojeniu. Po wystygnięciu kroi się znacznie łatwiej :-) Mi spieszyło się już do konsumpcji... Polecam Ci też przepis na klasyczne brownie z czekoladą gorzką i kakao. 

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (17 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania