Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka z mąki migdałowej

Ciasteczka z mąki migdałowej

Prosty przepis na najlepsze ciasteczka z mąki migdałowej, bezglutenowe. Idealne dla alergików. Ciasto do przygotowania w 10 minut. Sprawdź!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 30 sztuk średnicy 3 cm

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • około 75 g migdałów w płatkach

Ciastka migdałowe bezglutenowe

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.

Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.

Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciasteczka z mąki migdałowej, 1
Ciasteczka z mąki migdałowej, 2

Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.

Sprawdź też moje inne desery bezglutenowe. Polecam pyszne brownie z fasoli czy ciasto z kaszy gryczanej.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (937 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania