Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Przepis na bułki

Przepis na bułki

Wiesz, że jedne z lepszych pszennych bułeczek powstają z przepisu na ciasto do pizzy? Moje bułki pszenne na drożdżach są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące. A to dzięki oliwie oraz świeżości ciasta. 

Domowe bułeczki są idealne z masłem i domowym dżemem lub na słono z żółtym serem jako pyszne, weekendowe śniadanie.

Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 12 bułek średnicy 10 cm

Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 400 g mąki - najlepiej typ. 550
  • po łyżeczce cukru i soli
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
  • 2 łyżki sezamu

Bułeczki

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk średnicy 10 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Warto wcześniej nagrzać lekko piekarnik do temperatury nie wyższej niż 35 stopni (ma być potem już wyłączony). W takich warunkach zaczyn bardzo szybko zacznie się pienić. Tak samo postępuj w przypadku drożdży świeżych. 

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej (1 łyżka) oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Tutaj również polecam sposób na lekko ciepły piekarnik. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni. Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają. Posyp każdą sezamem. Od uformowania bułek, do umieszczenia ich w piekarniku powinno minąć około 20 minut. Po tym czasie umieść blachę w piekarniku. Bułeczki piecz około 12 - 15 minut.

Przepis na bułki, 1

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (8470 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki

Uwielbiam domowe bułeczki pszenne. Bułki pszenne na suchych drożdżach można upiec z dowolnymi dodatkami. Takie szybkie bułeczki śniadaniowe zazwyczaj posypuję sezamem i makiem. Czasem sięgam też po mieszanki ziół oraz siekane oliwki czy suszonego pomidora. Możliwości jest wiele. Różne są bułki przepisy, ale ten należy do tych najprostszych i najszybszych w przygotowaniu. Wspaniała jest też moja pizza bez drożdży.. zapraszam. 

Bułeczki

Takim bułeczkom można śmiało zrobić przedziałek. Domowe bułki pszenne to super pomysł na pyszne śniadanie oraz kolację. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne dania, to zapraszam do mojego bloga kulinarnego po przepisy na chleb. I jeszcze coś super.. domowa pizza na patelni. Aha... jeżeli lubisz sezam zobacz koniecznie przepis na sezamki :) Drożdże suszone plus suszony zakwas = najwspanialszy na świecie chleb orkiszowy z domowej piekarni. 

Przepis na bułki

Lubię szykować najróżniejsze bułki pszenne, ponieważ mąka pszenna jest jedną z najbardziej wdzięcznych mąk do takich własnie wypieków. Mój przepis na buleczki należy do tych najprostszych, dlatego też polecam go nawet osobom całkowicie początkującym w kuchni. Takie bułki przepis dosłownie dla każdego. Trzeba dać tylko ciasto na bułeczki przepis wyrosnąć i dobrze nagrzać piekarnik.