Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Pyszny blok czekoladowy w wersji miękkiej, truflowej 😉
Z prażonymi na patelni orzechami laskowymi – rewelacja!

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas chłodzenia: minimum 1 h
Ilość: blok 5/10 cm

Składniki:

• pół kostki masła
• 4 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru
• szklanka mleka w proszku
• 200 ml śmietanki 30 %
• garść orzechów laskowych

Masło, kakao i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wystarczy podgrzewać kilka minut. Odstaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj mleko w proszku i dobrze wymieszaj.

W tym czasie upraż orzechy laskowe. Umieść je na małej, suchej patelni. Ustaw średnią moc palnika. Drewnianą łyżką przesuwaj orzechy po patelni przez 5-10 minut aż z orzechów zejdzie większość skórki/łuski. Orzechy umieść w misce i mieszaj, by ocierając się o siebie zgubiły resztę suchej skórki. Wybierz orzechy i odłóż na bok.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj przez kilka minut przy pomocy miksera. Gdy będzie już sztywna przełóż ją do masy kakaowej i szybko zmiksuj całość na niskich obrotach.

Małe naczynko wyściel np. folią spożywczą. Masę czekoladową przełóż do naczynka. Na wierzchu powtykaj orzechy laskowe. . Możesz też wcześniej wymieszać je z czekoladą.

Miseczkę wstaw do lodówki 🙂

2l

1l

Blok czekoladowy przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce do 10 dni. Smacznego 🙂

7 myśli na temat “Blok czekoladowy z prażonymi orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *