Bezglutenowy biszkopt pod serniki i torty

Mam dla Was bardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty.. czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców.

Podaję przepis na jeden blat o średnicy 24 cm.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: spód w tortownicy średnicy 24 cm

 

Składniki:
• 2 jajka rozmiar m
• 1 łyżka cukru pudru – z lekkim czubem
• 2 łyżki mąki migdałowej – z czubem

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki. Natłuść lekko od środka spód oraz boki tortownicy olejem np. ryżowym.

Oddziel żółtka od białek. Białka utrzyj mikserem w szklanej misce na sztywno. Dodaj łyżkę cukru i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 160 stopni. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz 20 minut a następnie wyłącz i zostaw na 5 minut w piekarniku. Wyjmij ciasto, zdejmij obręcz i gotowe 😉

2l

Poniżej sernik, który powstał przy użyciu migdałowego spodu.

1l

Masz już pomysł na swoje ciasto? 😉


12 myśli na temat “Bezglutenowy biszkopt pod serniki i torty”

  1. Przyznam, że jeszcze nigdy nie upiekłam niczego z użyciem mąki migdałowej i chyba czas to zmienić. Nie dla tego braku glutenu, ale z ciekawości 🙂

    Ciacho wygląda smakowicie 🙂

  2. Wygląda przepysznie! Kurcze, osoby w trakcie diety nie mogą oglądać i czytać takich postów! Cholerka, pomyśleć, że zaraz na kolację będę musiała jeść sałatkę… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *