Bananowa babka z cynamonem, bez cukru

Uwielbiam, gdy piszecie do mnie i prosicie o różne przepisy. Wasze kreatywne pomysły bardzo pomagają mi w tworzeniu nowych dań 🙂

Wielu z Was czekało na to ciasto!

– Ciasto szykuje się w pięć minut
– Bez dodatku cukru
– Z bananami i cynamonem
– Puszyste i delikatne
– Pięknie się prezentuje

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas piecznia: 40 minut
Ilość porcji: niska babka z formy o średnicy 24 cm

 Zobacz też film na moim kanale YouTube :-)

Składniki:
• 100 ml ciepłego mleka
• 150 ml oleju roślinnego
• 230 g mąki – około 1,5 szklanki
• 2 duże, dojrzałe banany (lub 3 małe)
• 2 jajka
• 3 łyżki cynamonu
• po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.

W szklanej misce rozgnieć widelcem banany. W drugiej, większej misce ubij mikserem jajka na kogel mogel.

Do miski z jajkami dodaj banany, mleko, olej oraz mąkę przesianą z łyżką cynamonu, proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilę miksuj wszystko do połączenia składników.

Formę wysmaruj od środka resztkami oleju, który został na ściance naczynka. Dno obsyp drugą łyżką cynamonu. Wylej ciasto do formy i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

1l

2l

Po upieczeniu i wystygnięciu wyjmij babkę z formy i obsyp trzecią łyżką cynamonu 🙂
Jeśli wolisz słodsze wypieki, możesz oprószyć babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

31 myśli na temat “Bananowa babka z cynamonem, bez cukru”

  1. Wiem,że niektórzy tak kurtuazyjnie piszą ” świetny przepis, skorzystam”. Ale spadłaś mi z nieba. Mam jutro gości i zupełnie nie wiedziałam (do teraz) co upichcić…Dziękuję:)

  2. Kurcze, i jest słodka ? 🙂 Zastanawiam się czy nie wypróbować jej dla moich urwisów ( w tygodniu bez cukru) .Moze jak dodam z 2 banany więcej to będzie słodsza?
    Dzięki za przepis.

    1. Jeśli dodasz więcej bananów może być za ciężka i nie urośnie. Jest wystarczająco słodka, ale w razie „awarii” możesz oprószyć ją cukrem pudrem 🙂

  3. Ciasto na bananach nie wymaga cukru. Samo w sobie jest słodkie. Robiłam w ten sposób kilka bananowych chlebków lub brownie i za każdym razem byłam zadowolona z efektu nie-słodzenia.
    pozdrawiam serdecznie!

    1. Suuuper 🙂 Bardzo się cieszę. Wiecie Dziewczyny, u mnie jeszcze składają zamówienia moi trzej Mężczyźni 🙂

  4. Skład i wygląd zachęcają… A jeśli jeszcze jest prosta i szybka w przygotowaniu to super 🙂 wypróbuję na pewno, tylko muszę mieć odpowiednio dojrzałe banany 😉

  5. Tak, to właśnie ten przepis wprawił mnie w zachwyt. Jestem leniem i kuchennym beztalenciem, ale widząc coś tak prostego, jestem pewna, że dałabym radę 🙂 Aczkolwiek Gajowy zawsze uśmiecha się pod nosem, jak gotuję „z laptopem” na stole, czytając w kółko przepis 😀

    1. Dziękuję Agatko. Teraz to już koniecznie musisz pamiętać, by dać mi znać jak Ci się baba upiekła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *