Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Najlepsza babka piaskowa cytrynowa, która zawsze się udaje. Przygotowuję ją na prawdziwym maśle. Dzięki czemu ciasto jest pyszne i pachnące.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 125 g masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml świeżego soku z cytryny (dwie cytryny)

Ciasto piaskowe cytrynowe

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia.

Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce. Warto je razem przesiać do miski. W drugiej misce umieść miękkie masło, cukier, żółtka z jajek oraz sok z cytryn i ucieraj wszystko przy pomocy miksera około 5 minut. Po tym czasie wsyp mieszankę mąk i jeszcze chwilę miksuj ciasto. Będzie dość gęste.

Mieszadła dobrze umyj i osusz. W szklanym naczyniu ubij na sztywno trzy białka z jajek. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Zacznij od małych obrotów i stopniowo zwiększaj aż do maksymalnych. Białka miksuj około 3 minuty. Ubite białka delikatnie wmieszaj szpatułką w ciasto. 

Formę wysmaruj od środka resztkami masła. W wyłóż gęste ciasto i wyrównaj.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz je około 55 minut do tzw. suchego patyczka. Pamiętaj, by najpierw lekko uchylić drzwi piekarnika na kilka minut. Potem możesz wyjąć i studzić babkę na kratce.

Babka piaskowa cytrynowa, 1
Babka piaskowa cytrynowa, 2

Jeśli lubisz piec babki, to zachęcam do spróbowania przepisów: babka drożdżowa z majonezem, tradycyjna babka drożdżowa oraz babka budyniowa.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (522 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa, która zawsze wychodzi? Bardzo proszę! Ta super prosta babka piaskowa ucierana posmakuje tym małym i tym dużym. Nie dość, że jest to puszysta babka piaskowa, to jeszcze jest wilgotna i super cytrynowa. Gorąco polecam też przepis na mazurek wielkanocny

Babka cytrynowa piaskowa

Moja babka ucierana cytrynowa przygotowywana jest na maśle, więc pachnie nieziemsko. Ile piec babkę piaskową? Z porcji z przepisu z formą z kominem babki nie trzeba piec dłużej niż godzinę. To pyszne ciasto, więc polecam upiec od razu dużą porcję. Jak upiec babkę piaskowa bez zakalca? Bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Należy tez przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i zawsze osobno ubijać białka na sztywno. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe ciasta.