Babka piaskowa cytrynowa

Szukasz prostego ciasta, które zawsze wychodzi  i możesz je upiec z produktów dostępnych przez cały rok?

Gorąco zachęcam do zrobienia tej pysznej, intensywnie cytrynowej, piaskowej babki 🙂

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 55 minut

Ilość porcji: średnia forma na babkę z kominem

Składniki:
• 200 g mąki pszennej tortowej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 3 średniej wielkości jajka
• 125 g masła
• niepełna szklanka cukru
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 ml świeżego soku z cytryny (dwie cytryny)

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce umieść miękkie masło, cukier, żółtka z jajek (białka odłóż do lodówki) oraz sok z cytryn i ucieraj wszystko przy pomocy miksera około 5 minut. Po tym czasie wsyp mieszankę mąk i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto będzie gęste.

Mieszadła dobrze umyj i osusz. W szklanym naczyniu ubij na sztywno trzy białka z jajek. Białka delikatnie wmieszaj szpatułką do ciasta. 

Formę wysmaruj od środka resztkami masła. W wyłóż gęste ciasto i wyrównaj.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 178 stopni. Piecz je około 55 minut do tzw. suchego patyczka. Pamiętaj, by najpierw lekko uchylić drzwi piekarnika na kilka minut. Potem możesz wyjąć i studzić babkę na kratce.

1l

2l

Jeśli masz ochotę, możesz po ostudzeniu polukrować babkę. Polecam lukier z tego przepisu 🙂

Smacznego!

4 myśli na temat “Babka piaskowa cytrynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *